"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Alle Indische keukengeheimen

Zaterdag, 28 november, 2020

Geschreven door: Jeff Keasberry
Artikel door: Jeanette van de Lindt

De familierecepten van drie generaties Keasberry

[Recensie] Alle Indische keukengeheimen bevat authentieke familierecepten van drie generaties. Jeff Keasberry bundelde de recepten die hij kreeg van zijn moeder, zijn vader en zijn oma samen met een aantal van zijn eigen recepten uit zijn eerdere boek De nieuwe Indische keuken.
Voor de gelukkigen die in het bezit zijn van dat boek zal het verschijnen van Alle Indische keukengeheimen een bron van vreugde zijn. Sinds 1954 werden veel specialiteiten die in Alle Indische keukengeheimen zijn terug te vinden geserveerd in restaurant Djokja in Amsterdam. Heden ten dage komen ze op tafel in de huiselijke kring.

De eerste 70 pagina’s lezen we, naast het voorwoord, over de familie Keasberry en restaurant Djoka en krijgen we informatie over van alles wat met de Indische keuken te maken heeft. We leren het verschil tussen Indisch, Chinees-Indisch, Indonesisch en Nederlands-Indisch en ook het verschil tussen Indische en Nederlandse tafelmanieren. Dan volgt er van alles over keukengerei zoals de Oelekan, Tjobek en Wadjan en uiteraard de specifieke ingrediënten, kruiden en specerijen. De recepten zijn verdeeld over 10 hoofdstukken en het boek sluit af een aantal menusuggesties.

Alle klassieke authentieke gerechten komen voorbij. Vaak met de eigen twist die de familie Keasberry eraan gegeven heeft. Als je een recept tegenkomt waarvan je denkt: “Hé, maar dat is bijzonder/mooi/apart/lekker dan is het er vaak een van Jeff Keasberry zelf. Toegegeven, alle recepten in het boek zijn zeer de moeite waard en je zult er heel veel willen maken. Maar Jeff heeft de gave om een klassiek recept om te vormen tot iets heel nieuws dat helemaal van deze tijd is.

Er zijn bekende gerechten als daging roedjak maar ook daging brambang. Dit is een stoofvleesgerecht met uien en ketjap dat heel simpel te maken is en dat je maar zelden in andere Indische kookboeken tegenkomt. Ook de Boeboer Soemsoem (rijstepap met stroop) en de Kankgung trassi (waterspinazie met trassi) horen bij de recepten die je niet zo heel vaak ziet. De kroepoekhapjes zullen een succes zijn op iedere borrel. De Indische croissants zijn een feest. De aardappel belado (zie achtergrond van de kopfoto) ga je meer dan één keer maken. Maar ja, dat geldt voor veel van de gerechten. Ook de sambals en de atjars zijn om te smullen. Geen zin om te koken? Dan maak je de supersnelle Gado Gado wraps. Natuurlijk ontbreekt ook de spekkoek niet. In twee varianten. Want Oma heeft een recept maar Jeff ook!

Alle Indische keukengeheimen is een boek waar je lange tijd heel veel plezier van zult hebben. Kies een klassiek gerecht of ga op de moderne toer. Maak kennis met de familie Keasberry in alle verhalen en lees alles over de geschiedenis van deze keuken. Uiteraard sieren veel mooie en smakelijke foto’s de artikelen en recepten. Een fantastisch boek! En dat voor die prijs.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Alle Indische keukengeheimen

Alle Indische keukengeheimen