Alle wensen van de wereld

Zaterdag, 18 december, 2021

Geschreven door: Rian Visser, Janneke Ipenburg
Artikel door: Boy Wilhelm

Een gedichtenbundel waarmee je even alles vergeet…

[Recensie] Wat hebben Rian Visser en Janneke Ipenburg een kunstwerkje neergezet met deze gedichtenbundel! Deze gedichtenbundel voor kinderen is zo ontzettend compleet, diepgaand en toegankelijk dat je als lezer helemaal wordt meegezogen in de gevoelens die worden weergegeven in de korte en lange gedichten.

‘Ik reis graag naar vreemde landen en onthoud dan hoe het was,
want al die landschappen en beelden komen dagelijks nog van pas.’

Bovenstaand neemt de lezer mee op reis naar een landschap vol met dromen en gevoelens. Wat het zo krachtig maakt is het samengaan van figuurlijk en letterlijk taalgebruik, dat in combinatie met de prachtige tekeningen zorgt voor diepgang in de gedichten die de lezer uitnodigt zijn of haar fantasie te prikkelen.

Rian Visser schrijft zelf eigenlijk allerlei verschillende soorten kinderboeken. Van boeken voor de beginnende lezer tot jeugdromans. Met deze gedichtenbundel heeft Rian Visser een hele mooie aanvulling gedaan aan haar lijst met geschreven boeken.

Trouw

Alle wensen van de wereld is een kunstwerkje en klopt helemaal doordat de tekeningen van Janneke Ipenburg in combinatie met de vormgeving van de strofes ervoor zorgen dat je als lezer helemaal meegesleurd wordt in de wereld van Dromen, Geluk, Fantasie, de Natuur, Angsten, Cultuur en nog veel meer onderwerpen!

Mijn eigen favoriet staat ook meteen op de achterkant van dit mooi vormgegeven boek:

´Het was raar:
gisteren was ik zonder reden
plotseling intens tevreden.’

In drie korte zinnen wordt weergegeven hoe je jezelf plotseling kan voelen, dagelijks betrap ik mijzelf op die korte realisatie van plotseling intens tevreden te zijn en hoe gelukkig mij dit maakt. Daarnaast kan je rondom alleen al deze strofes een prachtig gesprek aangaan met kinderen en praten over hun eigen ervaringen van het tevreden zijn en welke redenen dat al dan niet gehad kan hebben.

Als groot liefhebber van toegankelijke poëzie geeft mij bovenstaand al een heerlijk kippenvelgevoel. Alle wensen van de wereld heb ik inmiddels al regelmatig zelf weer uit de boekenkast gepakt om gewoon even lekker van te genieten!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles.

Boeken van deze Auteur: