‘Alle wielen in de file’

Vrijdag, 27 september, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

Het nieuwste prentenboek van Van Straaten is uit! De cover ziet er weer gezellig en chaotisch uit. Ook staan er verschillende figuren op die je in eerdere prentenboeken bent tegengekomen. Leuk!

Dit boek is ideaal wanneer je met kleuters werkt over het thema verkeer of wanneer je een kleuter thuis hebt met deze interesse. Papa, mama en Kleintje Beer gaan op weg naar opa en oma. Het is niet duidelijk hoe ver dit reizen is maar de familie Beer heeft een hoop pech onderweg. Of nou ja, achteraf bedenk je je als volwassene dat het misschien meer pech lijkt dan het in werkelijkheid is door de negativiteit van papa Beer… Die ziet namelijk continu beren op de weg (inkoppertje…). Ik vond papa Beer hierdoor stiekem maar een vervelend personage en werd een beetje benauwd van al dat negatieve gedoe. Een kind zal dit wellicht niet opvallen en dat is het belangrijkste, maar toch mis ik een beetje de humor van Van Straaten in dit boek. Er komen niet echt grapjes voorbij en ook zijn er niet echt grappige personages.

Wel komen er veel dingen uit het verkeer aan bod wat dit boek dus ideaal maakt wanneer je een boek zoekt binnen dit thema. Files, het tankstation, ambulance, brandweer, politie, het pontje, vrachtwagens, de pechhulp, het komt allemaal voorbij.

Ook het rijmen vond ik in dit boek een stuk beter dan in het vorige boek van Van Straaten, Wat rijmt er op stoep. De woorden voelen minder gezocht en ook loopt de tekst in Alle wielen in de file vloeiender. Dat maakt het voorlezen meteen een stuk makkelijker.

Awater

De tekeningen zijn zoals we van Van Straaten gewend zijn. Kleurrijk, soms een beetje chaotisch (maar dat zijn files in het echt ook) en er valt genoeg te zien. Erg leuk dat er zoveel verschillende voertuigen voorbij komen, dat is denk ik één van de sterke punten van dit boek. Waar in Retteketet! We gaan nog niet naar bed! de kracht zat in humor en herhaling, zat deze bij De kleine sneeuwman in het gevoelige verhaal en bij Wat rijmt er op stoep was de kracht het rijmen, het suggestieve en interactieve.

Alle wielen in de file heeft de kracht zitten in de details, het thema (verkeer) en dus ook het leerzame stukje. Niet minder dan de andere boeken, maar anders. Ik hoop alleen wel dat Van Straaten de negatieve zuurpruim de volgende keer uit zijn verhaal schrapt 😉 Alle wielen in de file krijgt 4 sterren.

Annelien

Eerder verschenen op Perfecte Buren.