Alleen voor jongens

Zaterdag, 21 januari, 2023

Geschreven door: Judith Janssen-van den Barg, Iris Boter
Artikel door: Joost van Gelder

Over wat er gebeurt als je ouder wordt, en zo

[Recensie] Alleen voor jongens is een informatief boek voor jongens tussen de 9 en 12 jaar, waarbij de Christelijke identiteit een rol speelt, die meer te weten willen komen over de veranderingen in de puberteit.

In het verhaal maken we kennis met Joost, een elfjarige pré-puber die langzaamaan verandert in een puber terwijl zijn vader voor werk in Amerika is. Joost heeft veel vragen over de puberteit en mailt daarom met zijn vader over al deze veranderingen. Op deze manier word je als lezer meegenomen in het verhaal.

Puberteit
Vanuit Christelijk oogpunt neemt Judith Janssen- van den Barg de lezer mee in het onderwerp puberteit en seksualiteit bij jongens. Het verhaal is luchtig geschreven en heeft een verhalend karakter afgewisseld met feitelijke kennis in de vorm van weetjes en illustraties en dat maakt het soms minder snel bespreekbare onderwerp toegankelijk voor de jonge lezer.

Seksuele opvoeding wordt door veel mensen als een lastig gespreksonderwerp gezien en de meeste informatieve boeken worden dan ook niet snel door kinderen en/of ouders gelezen. In alleen voor jongens probeert Janssen- van den Berg het vanuit een andere invalshoek en ze slaagt erin om met herkenbare en hedendaagse situaties in een verhaal, kinderen echt iets te leren over de puberteit bij jongens.

Door een verhaalstructuur af te wisselen met informatieve onderdelen zorgt Janssen- van den Berg voor een fijn te lezen boek. Daarnaast bevat het verhaal illustraties, gemaakt door Iris Boter, die feitelijk en vanuit de biologie zijn wanneer dit nodig is, maar ook alledaagse situaties schetst met een vleugje humor.

Het boek is zeer geschikt voor scholen en kinderen met een Christelijke identiteit, maar kan daarnaast prima door iedereen gelezen worden.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Technisch Weekblad