Alles is kunst

Zaterdag, 14 december, 2019

Geschreven door: Susie Brooks
Artikel door: Rita Pontororing

Maak een eigen kunstwerk aan de muur!

[Recensie] Een pakkende titel Alles is kunst. Als het dan ook nog een doeboek is dan schept dat hoge verwachtingen. En dat doet het boek, aan de hoge verwachtingen voldoen! Lees mee.

“Vier boeken in één.” Klopt. Geen echt boek natuurlijk maar bij wijze van.

Een. Foto van het kunstwerk.

Twee. Lekker vlot geschreven informatie. Geen ellenlang verhaal, kort en bondig. Eerst een aantrekkelijke titel, als voorbeeld  “De vloot van Willem de Veroveraar”. Daaronder de naam van het kunstwerk. “Tapijt van Bayeux, 11de eeuw.

Yoga Magazine

Drie. In een gekleurd blok onder de informatie een extra weetje. Bij dit kunstwerk “Waarom is het gemaakt.” Een leuk detail hierbij is dat het gekleurde blok dezelfde kleur heeft als de nummering van de pagina’s.

Vier. Zelf een kunstwerk maken. “Borduur een boot”, de eerste opdracht bij het themablok “Verhalen.”. Bij elke opdracht is een dubbele pagina gebruikt. Het kunstwerk neemt het grootste deel van de dubbele pagina in beslag.

Het geheel is verdeeld in vier themablokken: mensen, dieren, plaatsen, verhalen. Elk themablok opent met een checklist waarbij tips worden gegeven voor de benodigde materialen. In het eerste hoofdstuk van het boek is aandacht besteed aan diverse materialen.

48 Fantastische kunstprojecten staat er op de cover. Klopt. Vier themablokken, per blok twaalf kunstprojecten. De vaste indeling maakt dat er gemakkelijk met dit boek gewerkt kan worden. Achterin het boek nog een lijst te vinden met kunstbegrippen,

Auteur Susie Brooks heeft gezorgd voor leuke informatie bij de kunstobjecten, zo geschreven dat het kinderen aanspreekt. Hele gevarieerde opdrachten. Van tekenen, schilderen, knippen en ja tot borduren.

Het is jammer dat in de inhoudsopgave de aankondiging per checklist niet vergroot is, deze indeling is niet in één oogopslag te zien. Maar….dit boek creëert jonge kunstenaars dus dat minpuntje is te verwaarlozen. En wie weet komen ze een keer een werk uit dit boek tegen in een museum. Kinderen leren met dit boek open te staan voor kunstwerken.

Kijk vooral ook even op de site van Lemniscaat voor het inkijkfragment bij het kunstwerk van Edvard Munch.

Bij het uitvoeren van de opdrachten is wat voorbereiding nodig.  Maar dat wil iedereen wel doen want een zelfgemaakt kunstwerk aan de muur, daar kun je trots op zijn. En misschien worden het 48 kunstwerken, de eerste aanzet voor een eigen kinderkunstuitleen. Aan de slag!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles