Alles is zoals het zou moeten zijn

Zaterdag, 24 april, 2021

Geschreven door: Daphne Deckers
Artikel door: Bianca Brummelhuis

Scherpe humor met een zwart randje

[Recensie] Iris wordt direct na de geboorte van haar zoontje in de steek gelaten door haar echtgenoot. Ze moet erg wennen aan het leven als alleenstaande moeder. Ook heeft ze moeite zich staande te houden in de competitieve televisiewereld waar ze werkt. Gelukkig heeft ze twee heel goede vriendinnen en helpt een mysterieuze, ongrijpbare, maar wel aantrekkelijke hondenuitlater ook mee om haar door deze moeilijke fase in haar leven heen te loodsen. Ondertussen rekent ze op opmerkelijke wijze af met haar ex, een valse collega en een onwillige hond en komt ze iets te weten over haar familie dat veel dingen in een ander daglicht zet.

Op de achterflap van de versie van dit boek wordt dit boek een scherpe relatiekomedie genoemd. Dat vind ik een goede omschrijving. Het boek is komisch, maar de humor is vrij scherp en heeft een zwart randje. Misschien dat dit daarom niet voor iedereen een feelgood boek zal zijn. Aan het einde van het boek had ik zelf overigens wel een goed gevoel.

Dit is een boek met een lach en een traan. Om veel genante situaties kun je stiekem wel lachen, maar soms zijn ze ook behoorlijk zielig.

Iris is over het algemeen een sympathieke hoofdpersoon, maar ze zwolg voor mijn gevoel soms iets teveel in zelfmedelijden. Ook doet ze een paar keer dingen die ik echt een stapje te ver vond gaan. Het duurde daarna echt even voor ik weer sympathie voor Iris kon opbrengen.

Boekenkrant

Het verhaal bevat wel wat drama, maar blijft door de droge, scherpe humor wel vlot weglezen. Soms is de humor wat flauw en te gemakkelijk, maar niet dusdanig dat ik me eraan ergerde. Het is uiteindelijk een vrij simpel, ongecompliceerd verhaal dat leest als een chicklit. Dat maakte voor mij dat het feelgood aspect uiteindelijk toch de doorslag gaf.

Ik twijfel nog wel over wat ik vind over de verhaallijn over het familiegeheim.  Deze extra verhaallijn leek me net iets teveel van het goede. Voor mijn gevoel waren de andere verhaallijnen ook al genoeg om het boek interessant te maken en leidde de familiekwestie een beetje af.

Uiteindelijk heb ik me echter prima vermaakt met dit verhaal. Ik hoop dat andere lezers dit ook zullen doen.

Eerder verschenen op Drukinkt