"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Alles over wie ik ben

Vrijdag, 26 februari, 2021

Geschreven door: Stine Jensen
Artikel door: Liliën LP

Een educatief boek en het zet je tot nadenken aan

[Recensie] Met veel interesse en enthousiasme heb ik vorig jaar Alles wat was, hoe ga je om met afscheid?  gelezen en voor jullie beoordeeld. Jensen is een afgestudeerde filosoof en heeft al meerdere boeken geschreven voor kinderen en Young adults. Ik vind dat ook volwassenen veel kunnen leren van de boeken.

Alles over wie ik ben gaat over identiteit. Wie ben je? Wat is je identiteit? Jensen is één van een tweeling. Heb je ook dan een eigen identiteit? Het grappige is dat ook Marijke Klompmaker, van wie de bijpassende illustraties zijn, de ene helft van een tweeling is. Wat is identiteit?

‘Sommige dingen worden voor jou bepaald. Je naam bijvoorbeeld, die krijg je mee. Ook de plek van je geboorte. Je nationaliteit. Wie je biologische familie is. […]Als je opgroeit, ontwikkel je een “identiteit”. Identiteit betekent “eigenheid”, dat wat jou tot jou maakt.’ pag. 10

De inleiding van het boek begint erg sterk en raakt een gevoelige snaar. Het zet me aan tot denken. Je wordt geboren. Maar niet iedereen is dat gegund. Heeft een sterrenkind dan geen identiteit? Voor de ouders, familie en vrienden van zo’n kindje mag de baby er niet meer zijn, maar voor hun is het kind wel echt. Het verdriet is echt, de leegte is echt. Hoe zit het dan met identiteit? Geïntrigeerd lees ik verder. Alles over wie ik ben is een opdrachtenboek waar je meteen mee aan de slag kunt.

Boekenkrant

‘Vraag: Ben je blij met je naam? Waarom wel of niet? Hoe had je ook wel willen heten en waarom?’ Pag. 13.

Heb jij jezelf dat wel eens afgevraagd? Ik eigenlijk niet. Ik ben erg blij met Liliën. Vroeger ken ik helemaal geen enkele Liliëns. Ik voelde me heel speciaal. Nu ken ik zelf een andere Liliën en andere mensen kennen samen met mij twee of meer Liliëns of iets wat er op lijkt. Dat vind ik zelf vervelend. Ik voel me toch iets minder bijzonder en uniek. Mensen schrijven vaak Lilian en daar kan ik wel boos over worden. Tegenwoordig schrik ik van de namen die ouders hun kinderen aandoen: Das, Dit, Zij, Mini, North, Saint, Psalm, Sir of zelfs X AE A-X11, Covid, Lockdown en Sssst (bron o.a. https:www.oudersvannu.nl/nieuws/dit-zijn-ze-de-gekste-babynamen-van-2020/)

Wat mij erg opvalt, is de actualiteit van het onderwerp. Er zijn niet alleen maar jongens en meisjes, maar ook anderen die niet in ‘hun’ gender thuis voelen of totaal iets anders voelen. Dit zou verplichte kost moeten worden voor lessen Maatschappijleer of Biologie.

‘Filosofe Simone de Beauvoir […]: ‘Je wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt.’ Ze bedoelde daarmee dat je van jongs af aan leert hoe je een jongen of een meisje moet zijn omdat er ideeën zijn over hoe meisjes en jongens, en vrouwen en mannen zich behoren te gedragen. Wat we vrouwelijk of mannelijk vinden, wordt door de cultuur bepaald.’ Pag. 31-32.

Een ander gevoelig onderwerp is afkomst. Waar kom jij vandaan? Racisme en discriminatie zijn helaas voor sommigen daarmee verbonden. Ik moest wel hardop lachen bij de reactie van de bijdehante Roos, wier vader uit Burkina Faso komt en moeder Brabantse is, op de opmerkingen van een paar stomme meisjes.

Hoewel de onderwerpen ernstig en zwaar beladen kunnen zijn, maakt Jensen samen met Klompmaker er een feestje van. Het is een educatief boek en het zet je tot nadenken aan. Zeker een aanrader voor kinderen (en volwassen) die willen weten wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Die willen weten over anderen. Een mooie 3,5 sterren voor dit boek.

Eerder verschenen op Perfecte Buren