Alles wat PR bureaus je niet vertellen

Dinsdag, 2 augustus, 2022

Geschreven door: Aaron Mirck
Artikel door: Hanneke van de Water

Zelf aan de slag met PR

[Recensie] In dit boek vertelt auteur en PR consultant, Aaron Mirck, je hoe je vaker in de media kunt komen, hoe je meer bezoekers naar jouw site trekt en nog veel meer.

Het eerste wat opvalt bij het ter hand nemen van dit boek is de sobere uitstraling. Geen glamourachtige, glanzende cover, maar een eenvoudig vormgegeven blauwe cover met een aantal statements. Uiterst belangrijke statements, zo blijkt wanneer je iets beter kijkt. Statements van mensen wiens mening er in dit kader toe doen.

Ook de papierkeuze heeft een sobere doch duurzame uitstraling. Plezierig doet de keuze aan de kleur van de cover in het binnenwerk terug te laten keren. Fijn dit alles, maar het gaat natuurlijk vooral om de inhoud en die is verrassend.

“Moord en brand verkopen de krant. En ook in het digitale domein doen negatieve verhalen het beter dan positieve. Goed nieuws is geen nieuws. Dat komt allereerst doordat problemen urgenter zijn en daardoor nieuwswaardiger gevonden worden door journalisten. Maar ook omdat schandalen meer emoties losmaken en daarom vaker gedeeld worden –waardoor nieuwsplatformen meer bezoekers krijgen. Veel bedrijven hebben als missie om een probleem op te lossen. Door dat probleem centraal te stellen –misschien wat sterker aan te zetten- ontstaat urgentie.”

Archeologie Magazine

Alles wat PR bureaus je niet vertellen is een praktische, transparante gids dat de basis legt voor een ieder die zelf aan de slag wil met PR. Het bevat een groot aantal begrippen inclusief de uitleg daarvan. Daarnaast legt Mirck uit waarom we PR (moeten) bedrijven, wat free publicity feitelijk is, hoe je een goed persbericht schrijft, wat –in dat kader- ‘nieuws’ feitelijk is, legt uit wat een goede PR strategie en bijbehorende planning is en nog veel meer. Dit alles lardeert hij met tal van succesvolle cases en handige tips.

Dat lijkt wellicht een enorme hoeveelheid gortdroge informatie, maar niets is minder waar. Mirck weet dit alles op een uiterst toegankelijk en vlot lezende wijze te presenteren. En dan die titel? Welnu, die wordt plotsklaps volkomen logisch wanneer je het boek gelezen hebt en denkt: “Hé, dit kan ik ook!” En tja, dat vertellen PR bureaus je natuurlijk liever niet…

Eerder verschenen op Hanneke Tinor-Centi