"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Amsterdam Admirals

Zaterdag, 29 april, 2017

Geschreven door: Mike van Damme
Artikel door: Micha Peters

Amsterdamse Admiralen en veeleisende Amerikanen

De Amsterdam Admirals hielden tien jaar geleden op te bestaan. In Amsterdam Admirals. De opkomst en ondergang van professioneel American Football in Nederland analyseert journalist Mike van Damme wat er allemaal goed en fout ging bij de club. Vooral de cultuurverschillen tussen de Amerikaanse beleidsmakers en de Nederlandse uitvoerders bleken uiteindelijk onoverbrugbaar.

[Recensie] Van Damme sprak voor het schrijven van de ongeautoriseerde biografie van de Admirals met vele betrokkenen. Spelers, managers, beleidsbepalers en danscoaches, ze komen allemaal aan het woord in het boek.

De Admirals werden in 1995 opgericht, nadat de National Football League (NFL) had besloten om de grote plas over te steken en de Europeanen enthousiast te maken voor de sport. De NFL introduceerde professioneel American football en alles wat daar volgens Amerikanen bij hoorde: cheerleaders, een mascotte, een grote spektakelshows vóór de wedstrijd en tal van andere soorten van vermaak.

De NFL zette, behalve in Nederland, ook in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland professionele American footballclubs op. De teams kwamen uit in de World League of American Football, die ieder seizoen streden om de World Bowl. Het bleek echter erg moeilijk om daadwerkelijk een breed draagvlak creëren voor de sport in Europa. De een na de andere club werd opgeheven, waardoor uiteindelijk alleen de Admirals en enkele Duitse ploegen overbleven.

Dans Magazine

American football wilde, ondanks vele verwoede pogingen van het promotieteam van de Admirals, ook bij het Nederlandse publiek maar niet aanslaan. Heikele punten waren de voor Nederlanders niet zo snel te bevatten spelregels, en het feit dat in de Amerikaanse sportbeleving de show rond de wedstrijd minstens zo belangrijk was als de prestaties op het veld. Nederlanders konden dat niet begrijpen.

Daarnaast werd de Europese League door de NFL-bazen vooral beschouwd als kweekvijver voor Amerikaanse talenten. Nederlanders kregen nauwelijks een kans, wat leidde tot geringe mediabelangstelling. Hierdoor waren sponsors nauwelijks geïnteresseerd in American football.

Na talloze pogingen om de sport populair te maken in Europa trok de NFL in de zomer van 2007 de stekker uit de Europese competitie. Alleen in Duitsland kreeg de sport voet aan de grond, maar in dat land bestond volgens Van Damme al lang voor de start van de World League een semiprofessionele competitie. Amerikaanse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog decennialang in het verdeelde land verbleven, introduceerden de sport. In 1977 werd in Frankfurt zelfs de eerste American footballclub in Europa opgericht.

De Duitsers hadden wat dat betreft dus een flinke voorsprong op de rest van Europa. Al in 1995 hadden de Frankfurt Galaxy en Rhein Fire al een aanzienlijke supportersschare weten op te bouwen. Voorafgaand aan het seizoen van 1996 schreef Arthur de Boer in Het Parool: “In Duitsland zijn spontaan acht fanclubs ontstaan voor de Rhein Fire, en liefst achttien voor de Frankfurt Galaxy. In Amsterdam heeft de ‘fanclubcoordinator’ van de Admirals ongeveer vijfhonderd fans weten te mobiliseren.”

Op 29 juni 2007 viel het doek definitief voor de Admirals. Pr-manager Perry Hendriks, general manager Stefaan Eskes en zes andere werknemers waren een dag voor de evaluatie met de overkoepelende Europese NFL-organisatie van Amsterdam naar Frankfurt gereden.

Hendriks was over het algemeen redelijk goed ingevoerd, maar de pr-manager wist echt niet wat er stond te gebeuren. “Er waren acht scenario’s waar al tijdens het seizoen over werd gesproken. Dat ging van opheffen van de hele competitie tot uitbreiding met twee teams. Maar duidelijke richtlijnen kregen we niet.” Andere scenario’s waren: consolidatie van de huidige plannen, het vereuropeaniseren van de competitie door alle Amerikaanse spelers die onder contract stonden bij NFL-teams terug te trekken, en het opdoeken van de Admirals om een geheel Duitse competitie te maken.

De ontwikkelingen om een geheel Duitse competitie te maken waren al jaren voor die bewuste junidag in gang gezet. Het hoofdkantoor van de NFL Europa werd verhuisd van Londen naar Frankfurt, waarmee de leiding ook in handen kwam van een Duitser.

“We werden als Nederland steeds meer de zeventiende deelstaat van Duitsland,” aldus Hendriks. “Die Duitse overheersing was voor ons als Amsterdamse ploeg natuurlijk een slechte ontwikkeling. Een keer Nederland – Duitsland is leuk, maar wij speelden tien weken lang tegen Duitse ploegen.”

En zo bleef het professionele American football in Duitsland bestaan, maar ging het in Nederland na dertien seizoenen jammerlijk ten onder. Wellicht waren de verwachtingen van de NFL-bazen vanaf het begin af aan ook wel simpelweg te hooggespannen.

Eerder verschenen op Sportgeschiedenis.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.