Anders, beter

Zaterdag, 30 juli, 2022

Geschreven door: Lisa van Campenhout
Artikel door: Denise de Groot

Tweede YA-roman Lisa van Campenhout stelt teleur

[Recensie] Anders, beter is de nieuwe Young-Adult geschreven door Lisa van Campenhout. YA is een genre dat tussen jeugdliteratuur en adolescentenliteratuur in zit. Door de makkelijke schrijfstijl van Van Campenhout is dit boek geschikt voor allerlei leeftijden, zeker als je zin hebt in een boek dat fijn wegleest.

Lisa van Campenhout is een jonge auteur. Anders, beter is namelijk pas haar tweede boek. Haar debuut Bijna echt won de Jonge Jury Debuutprijs. Tussen het schrijven door werkt ze als copywriter en leest ze graag.

In Anders, beter volg je het personage Maja. Maja heeft niet het doorsnee karakter voor een hoofdpersonage. Ze is een beetje een vreemde eend in de bijt en is van school gestuurd door meerdere vechtpartijen waar ze in betrokken raakte. Naast dat ze van school is gestuurd, wordt ze door haar ouders ook weggestuurd. Ze gaat namelijk naar haar tante. Maja vindt dit niet zo erg, omdat ze zin heeft om met Regina haar nicht om te gaan. Regina is echter niet zo aardig als het lijkt. Zal hun band Maja weer in de problemen brengen?

Weinig diepgang
Het is best moeilijk om een band op te bouwen met Maja. Het is duidelijk dat ze agressie problemen heeft, maar daar gaat van Campenhout verder helemaal niet op in. Maja wordt af en toe boos, maar daar wordt verder in het verhaal geen verklaring voor gegeven. Ook heeft Maja geen therapie waardoor de woedeproblemen oppervlakkig blijven. De vriendschappen die Maja opbouwt voelen random aan, waardoor je ook met die personages geen band opbouwt.

Wordt Vervolgd

Fijne schrijfstijl
De reden waarom dit boek verder wel fijn is om te lezen is door de luchtige schrijfstijl. Er wordt op een vlotte en aanstekelijke manier beschreven wat Maja allemaal meemaakt.

Er wordt ook een zekere spanning opgebouwd. Er gebeuren allemaal rare dingen in het huis waar Regina Maja de schuld van geeft. Maja weet echter zeker dat Regina juist degene is die iets te verbergen heeft en gaat op onderzoek uit.

Plottwist
Als het einde nadert gaat het plotseling heel snel. De ontknopen wordt zo snel beschreven dat het een beetje ongeloofwaardig overkomt. Ondanks die ongeloofwaardigheid is het einde wel heel spannend en onverwachts.

De luchtige schrijfstijl maakt het boek toch leuk om te lezen. Bijvoorbeeld in het zonnige zuiden of gewoon lekker in je tuin. Maar het is waarschijnlijk niet de beste Young-Adult die je ooit gelezen hebt.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow