"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Angst en paniekaanvallen overwinnen

Dinsdag, 14 mei, 2019

Geschreven door: Klaus Bernhardt
Artikel door: Karl van Heijster

Programmeer jezelf gelukkig

[Recensie] Angsten zijn er om te overwinnen. Angststoornispatiënten wordt daarom ook aangeraden om vooral te (blijven) doen wat hen angst aanjaagt, hoe onaangenaam het voor hen ook voelt. Voormalig wetenschapsjournalist en angsttherapeut Klaus Bernhardt breekt in Angst en paniekaanvallen overwinnen: Doeltreffende technieken en oefeningen om je hersenen te herprogrammeren en zonder angst te leven met die conventionele wijsheid. Sterker nog, deze doet volgens hem meer kwaad dan goed.

De door hem ontwikkelde alternatieve methode om met angst- en paniekaanvallen om te gaan neemt geen geleidelijke gewenning als uitgangspunt, maar een verandering van denkpatronen. Neuroplasticiteit speelt daarin een sleutelrol. Dit begrip verwijst naar de manier waarop hersenen zich organiseren als gevolg van het hebben van ervaringen. Wie veelvuldig angstige gedachten heeft, programmeert zijn of haar hersenen elke keer stukje bij beetje om makkelijker en vaker angstig te denken. Dit is waarom confrontatietherapie niet noodzakelijkerwijs het gewenste effect heeft. Een angststoornispatiënt die zichzelf aan zijn angsten blootstelt, zal juist méér angstige verbindingen in de hersenen bewerkstelligen, in plaats van minder. Wat Bernhardt daarom voorstelt, is om door de kracht van positief denken, de hersenen te herprogrammeren om niet meer angstig op bepaalde situaties te reageren. Zijn boek bevat een aantal oefeningen om die verandering te bewerkstelligen.

Bernhardt claimt dat meer dan 70 procent van de patiënten die bij hem in zijn kliniek komen, minder dan zes sessies nodig heeft om van hun angst- en paniekaanvallen verlost te worden. Dat zijn spectaculaire getallen, zo spectaculair zelfs dat ze zijn toch niet implausibel klinkende verhaal haast ongeloofwaardig maken. Het ontbreken van een ruime selectie van ondersteunend wetenschappelijk bronmateriaal helpt daar niet aan mee. Het complete boek kent welgeteld zeven bronvermeldingen. Of dat slordigheid is, of een indicatie dat we Bernhardts woorden met een korrel zout moeten nemen, zal ik in het midden laten. Uiteindelijk zal de praktijk uit moeten wijzen of de wonderlijke resultaten die hij in zijn kliniek behaalt het gevolg zijn van zijn nieuwe methode, of van die andere tip die hij al zijn patiënten geeft: hou op dingen te doen die je ongelukkig maken. Wie immers met plezier naar het werk gaat, zijn of haar levenspartner dagelijks met liefde kust, en daarbij nog tijd overhoudt voor een leuke hobby, zal helemaal geen behoefte hebben de hersenen te herprogrammeren.

Heaven

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles