Anne krijgt een taart!

Vrijdag, 4 december, 2020

Geschreven door: Martine Cools- Caspers
Artikel door: Ramona van den Berg

Een leuk kinderboek dat op een duidelijke manier weergeeft hoe het is om een voedselallergie te hebben

[Recensie] Als verrassing viel dit mooie boekje op onze deurmat. Britt was onmiddellijk fan van dit exemplaar, de rode kaft trok haar meteen aan. Daarbij heet haar tante ook Anne en heb ik, haar moeder, een voedselallergie. Dus echt een boekje dat ze wilde lezen.

Britt is er dan ook meteen in gaan lezen. Ze gaf aan de tekeningen leuk te vinden. De kleuren die gebruikt zijn vond ze ook mooi. Het boek is makkelijk te lezen voor haar, waardoor ze er nog meer lol aan beleefde.

Imke, de zus van Anne, is jarig. Iedereen eet taart. Anne voelt zich hier wel verdrietig over. Want zij mag geen taart eten. Zij heeft een ei- en koemelkallergie. Anne krijgt van mama een speciaal koekje, dat zij wel mag eten. Wanneer Anne toch iets eet waar ei of melk in zit wordt ze ziek. Anne moet dan overgeven, wordt heel moe en krijgt jeuk.

Dit boek gaat over Anne, zij heeft een voedselallergie en voelt zich hierdoor soms achtergesteld wanneer er feest is en zij niet mee kan snoepen van de taart. Mama wil daarom voor haar verjaardag een speciale taart maken zodat ze ook eens mee kan eten. Mama heeft contact met een andere moeder die meer weet heeft van voedselallergieën en samen komen ze tot een recept dat de moeder van Anne gaat gebruiken.

Yoga Magazine

In dit boek wordt op kinderlijke wijze verteld hoe het is om een voedselallergie te hebben. Ik vind dat het leuk wordt neergezet. De kleuren die gebruikt worden spreken enorm aan voor deze leeftijdsgroep. Het is een vrolijk verhaal. Er wordt gezocht naar een oplossing zodat Anne op haar verjaardag wel taart kan eten. Samen met mama gaat Anne aan de slag, dit verloopt niet altijd even goed, maar ze blijven proberen. Twee recepten lukken. Anne is een blij kind. Achterin het boek staan de twee recepten uitgewerkt zodat ze door een ieder van ons gebruikt kunnen worden.

De twee recepten die in het boekje gemaakt worden door mama en Anne zijn uitgewerkt. De caketaart is zeker een recept dat ik zelf ook ga proberen daar ik een koemelkallergie heb. We zien de taart alleen in tekeningvorm, dus een echt beeld kunnen we ons er niet bij maken.

Wat ik fijn vind is dat er in dit kinderboekje ook op een kinderlijke manier wordt uitgelegd hoe een allergie zich kenmerkt. Met plaatjes erbij wordt het heel duidelijk gemaakt. Ook hoe je erachter komt dat je een allergie hebt, dat je door een arts in het ziekenhuis onderzocht wordt. Ik denk zelf dat het boek gebruikt kan worden tot de leeftijd van acht jaar. Voor de oudere kinderen zal het iets te kinderlijk zijn.

Wij geven dit boekje 5 sterren. Het is een leuk kinderboek dat op een duidelijke manier weergeeft hoe het is om een voedselallergie te hebben. Met mooie illustraties en sprekende kleuren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren