'Antwerpen 1920'

Woensdag, 5 augustus, 2020

Geschreven door: Jasper Truyens
Artikel door: Perfecte Buren

Eén dag na de wapenstilstand op 11 november 1918 belde de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Pierre de Coubertin, met het Belgisch Olympisch Comité. Hij liet weten de vooroorlogse kandidatuur van Antwerpen voor de organisatie van de VIIe Olympiade in 1920 te willen steunen. Door de korte voorbereidingstijd en geldgebrek werd het een Olympiade vol eigenaardigheden. Atleten kregen onderdak in Antwerpse scholen die tijdelijk waren verbouwd. De publieke belangstelling voor de meeste competities viel tegen. Alleen voetbal en boksen konden de Antwerpse bevolking bekoren. Sommige competities vonden ver buiten de stad plaats: zeilen en polo in Oostende, roeien in Vilvoorde, schieten in het legerkamp van Beverlo. Het uitvoerend comité van de VIIe Olympiade was verscheurd omdat de Feesten van Antwerpen de aandacht voor de Spelen wegkaapte. Na de Spelen bleef het Comité Exécutif met een enorme schuldenberg achter.

De VIIe Olympiade ging de geschiedenisboeken in dankzij de invoering van de olympische vlag, de eerste olympische eed en de overwinning van de Belgen in de voetbalfinale. Toch zijn er veel meer olympische verhalen. Die bleven tot op heden grotendeels verborgen in archieven, bibliotheken en musea, maar dit boek brengt ze weer aan de oppervlakte.

In dit boek brengt Jasper Truyens de weinige info die beschikbaar is over de VIIe Olympiade samen. Een Olympiade die de kortste voorbereidingstijd ooit heeft gekend en de Olympiade waarvan er het minste geschreven informatie beschikbaar is. Wat me direct in het oog springt bij dit boek, is de prachtige vormgeving. De kleuren, de eenvoud en de kwaliteit van het papier maken het tot een prachtig exemplaar. Doorheen heel het boek worden de tekst en de beschrijvingen van de gebeurtenissen zeer mooi afgewisseld met de beschikbare foto’s en prenten. Dit maakt het heel aangenaam om informatie te vergaren rond deze VII Olympiade in Antwerpen.

Verschillende onderwerpen komen aan bod. Van de organisatie tot het prijskaartje en wie uiteindelijk de kosten heeft betaald. De logistieke elementen, zoals het onderkomen van de atleten komen aan bod, naast de effectieve beschrijving van een aantal wedstrijden. Wisten jullie trouwens dat niet alle wedstrijden in België hebben plaatsgevonden ?

Bergen

Antwerpen 1920 is een heerlijk en een mooi ogend naslagwerk. Het ligt bij mij op de salontafel en eenieder die het ziet liggen heeft direct de neiging om het vast te nemen, erdoor te bladeren en beetje bij beetje info te absorberen. Een boek dat je kan vastnemen, openslaan op een bepaalde pagina om dan daar even een paar minuutjes te lezen. Pas wel op want voor je het weet worden die paar minuutjes een uur.

Dit boek is zeer zeker een mooi eerbetoon aan de Olympische Spelen die honderd jaar geleden in Antwerpen plaatst vonden. Ik geef dit boek 4 historische en sportieve sterren.

Peggy

Eerder verschenen op Perfecte Buren.