"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Atlas van de vooruitgang

Dinsdag, 25 oktober, 2022

Geschreven door: David McCandless
Artikel door: Evert van der Veen

Het leven valt mee!

[Recensie] Dit is een boek voor pessimisten die de hoop op een betere wereld allang hebben opgegeven en een boek voor zwartkijkers die menen dat alles alleen maar achteruit gaat en dat er toch geen redden meer aan is. Deze Atlas van de vooruitgang staat vol met goed nieuws, veranderingen ten goede en positieve ontwikkelingen.

Zijn die tendensen er dan, vragen we ons vertwijfeld af in deze tijd van oorlog in Oekraïne, fors gestegen prijzen voor energie. Wat is er níet duurder geworden en hoeveel zekerheden kunnen we elkaar nog bieden? Dit boek benadert onze wereld van een ándere kant.

In Atlas van de vooruitgang komt een keur aan actuele onderwerpen voorbij: gezondheid, schonere energie, natuur, vrijheid en rechten, klimaat, geld, vrouwen en meisjes, technologie. In de kern is het gigantisch veel informatie die hier kernachtig en losjes wordt gepresenteerd. De aantrekkelijke vormgeving met heldere en grote afbeeldingen zorgt ervoor dat de feiten gemakkelijk leesbaar.

Natuurlijk zal iemand die thuis is in een bepaald onderwerp, de verdieping, de nuance en de noodzakelijke achtergronden missen. Daar zijn echter voldoende andere, meer diepgravende boeken voor die veelal door vakgenoten en geïnteresseerde leken worden gelezen.

Boekenkrant

Dit boek kun je gerust aan een ouder kind of een jongere geven. Het is prachtig materiaal voor het onderwijs. Leg iets op tafel en laat de leerlingen dan maar reageren. De fraaie en duidelijke schema’s zijn een mooi handvat om dieper op in te gaan.

Dit boek Atlas van de vooruitgang is een heilzaam medicijn tegen gangbare meningen die daarom maar al te snel als waarheid worden aangenomen. Het boek gaat met simpele feiten ingesleten (voor)oordelen te lijf en laat zien dat de werkelijkheid ánders en meestal hoopgevender is. Natuurlijk valt daar wel het een en ander op af te dingen maar het gaat in dit boek om de essentie, het punt dat de auteur bij een bepaald onderwerp wil maken.

Een paar opmerkelijke feiten die mij troffen:

  • In 1820 stierf 43% van de kinderen op de wereld voor het vijfde levensjaar. In 2020 was dit 3,7%.
  • In 1930 had 15% van de vrouwen kiesrecht en in 2020 is dit gestegen naar 98%.
  • De extreme armoede bedroeg in 1981 43% van de wereldbevolking en in 2017 was dit gedaald naar 9,3%.
  • De wereldeconomie bedroeg in 1968 2 biljoen dollar, 700 dollar per persoon. In 2019 was dit 88 biljoen dollar en 11.400 dollar per persoon van de wereldbevolking. Natuurlijk denk je dan wel even: hoe zit het met de inflatie en hoe is dit gemiddelde over de wereldbevolking verdeeld? Zijn de tegenstellingen tussen extreem rijk, modaal en arm niet groter geworden?
  • In 50 landen worden minder meststoffen gebruikt. Zeer verrassend gaat Syrië aan kop met een afname van 93%.
  • In de periode 1960 – 1969 kwamen er 5470 mensen per miljoen wereldbewoners om door honger. Gedurende 2000 – 2009 waren dit 460 mensen en dit cijfer is daarna nog verder gedaald naar 40 mensen per miljoen in de periode 2010 – 2019.

Aardig is de slotpagina met onderwerpen waar een land het mooist in is. Bij Nederland worden bloemen genoemd.

David McCandless is datajournalist en schrijft voor onder andere Vogue en The Sunday Times. Ook is hij informatieontwerper en visualiseert ideeën, feiten en kennis voor onder andere The Guardian, BBC, Google en Microsoft. Hij heeft honderden publicaties op zijn naam staan. Atlas van de vooruitgang kreeg – terecht – lovende recensies.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow