"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Atlas van de wereldgeschiedenis

Woensdag, 20 januari, 2021

Geschreven door: Christian Grataloup
Artikel door: Steffie Verspeek-Dielis

Wereldgeschiedenis verbeeld

[Recensie] In de Atlas van de wereldgeschiedenis is in 515 kaarten de geschiedenis van de mensheid opgenomen. In 13 delen reis je aan de hand van kaarten door de tijd. Elk deel toont een ander tijdperk. De delen volgen elkaar in chronologische volgorde op. Zo kun je als lezer zien hoe de verdeling van verschillende volken over de wereld zich ontwikkelde en welke invloed de volkeren op elkaar hadden.

De atlas bevat heldere, overzichtelijke kaarten die je vaak in één oogopslag tonen welke volken om welk gebied streden en wat het resultaat van die strijd was. De tekst bij de kaarten geeft extra informatie over bijvoorbeeld de strijdende volken, de leiders en belangrijke steden. Daarmee is de atlas niet slechts een kaartenboek, maar echt een les in de wereldgeschiedenis.

Wat de Atlas van de wereldgeschiedenis ook bijzonder maakt, is dat er in tegenstelling tot veel andere wereldgeschiedenisboeken ook aandacht is voor de niet-westerse geschiedenis en -ontwikkeling. Er is namelijk meer aandacht voor de geschiedenis van Azië, en dan met name China. En dat is gezien de invloed die China tegenwoordig heeft ook logisch.

Toch ontbreekt er nog wel een deel van de wereldgeschiedenis. Met name de invloed van Zuid-Amerika, Afrika en Australië komt maar beperkt aan bod. Terwijl de interactie van de westerse landen met de inwoners van deze werelddelen toch wel degelijk invloed heeft gehad op de wereld zoals deze tegenwoordig is.

Geschiedenis Magazine

Maar het slechts beperkt belichten van de werelddelen Zuid-Amerika, Afrika en Australië is niet het grootste minpunt aan de Atlas van de wereldgeschiedenis. Het grootste minpunt zit hem namelijk in de afwerking van de Atlas. Op verschillende pagina’s ontbreekt namelijk de legenda, waardoor de kaarten lastiger te lezen zijn. Daarnaast zitten er veel typfouten in de tekst. Dat is slordig, maar zorgt er ook voor dat het vertrouwen in de accuraatheid van de kaarten afneemt. Met wat extra controle was dat makkelijk te voorkomen geweest.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles