"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Augustus

Zaterdag, 3 december, 2022

Geschreven door: J.D. Barker
Artikel door: Peter van Bavel

Zomerboek is nu al een klassieker

[Recensie] De Sam Porter-trilogie, bestaande uit Horen, zien en zwijgenHet vijfde meisje en Vergeef me, zorgde voor de wereldwijde grote doorbraak van de auteur J.D. Barker, die in 1971 in een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Illinois ter wereld kwam. Hij ontving al in 2014 waardering van een van ’s werelds meest succesvolle auteurs; Stephen King. King verleende bij hoge uitzondering toestemming aan J.D. Barker om in zijn roman Forsaken gebruik te mogen maken van een door King gecreëerd personage; Leland Gaunt uit zijn bestseller Needful Things (‘De Noodzaak’).

Zijn twee in het Nederlands verschenen boeken die hij samen met thriller-icoon James Patterson schreef, alsmede zijn eigen jongste thriller De Beller op lijn vier, werden beduidend minder enthousiast ontvangen. De termen vaag en vergezocht kwamen meermaals in het eindoordeel terug.

Pil van 700 pagina’s
In augustus verscheen Augustus, een dikke pil van nagenoeg 700 pagina’s met veel tekst en een simpelweg majestueuze omslag. Herinneringen aan Children of the corn van Stephen King poppen op. Jack bezoekt als achtjarige het graf van zijn beide ouders als hij een meisje van zijn leeftijd ontmoet. Ze heet Stella en Jack is in één klap verliefd op haar. Voor hij het weet wordt Stella door een in het wit geklede oudere dame, gedwongen in te stappen in een witte SUV. Ze verdwijnen.

In de hoop haar opnieuw te ontmoeten, moet hij zien te achterhalen hoe vaak Stella op deze plek komt. Wanneer hij de frequentie heeft ontdekt, neemt het verhaal je mee door de jeugd en het volwassen leven van Jack. Er gebeuren raadselachtige dingen en zowel de witte auto’s als Stella krijgen meer en meer vat op het leven van Jack. Hij is zijn leven niet langer zeker en wordt verdachte in een serie schokkende gebeurtenissen.

Pf

Loeispannend op afstand
Het verhaal zit barstensvol gebeurtenissen die zich de ene keer langzaam ontvouwen en elkaar de andere keer staccato opvolgen. Als rode draad loopt het boek Great expectations (Grote verwachtingen) van Charles Dickens door het verhaal heen.

De personages in Augustus zijn karakteristiek en niet per definitie sympathie opwekkend. Jezelf identificeren met een personage is daardoor niet eenvoudig. Het zorgt ervoor dat je meer vanaf een afstandje het verhaal volgt dan dat je er zelf deel van uitmaakt. Een loei-spannende film die je zodoende op een gevoelsmatig te grote afstand moet aanschouwen. Wat mij betreft het enige minpunt aan deze topper.

De vele plekken waar het verhaal zich afspeelt, zijn levensecht in beeld gebracht. Net als de voortdurend wisselende locaties, vliegen ook de verhaallijnen en de plots alle kanten op. De auteur schuwt het niet om heilige huisjes om te gooien. Het is een (plotseling) gaan en komen van personages. Soms middels ronduit tot wanhoop leidende gebeurtenissen. Hier en daar roept het herinneringen op aan bestsellers van Barkers’ grote voorbeeld Stephen King. Zeker aan het al eerdergenoemde De Noodzaak en Children of the Corn, maar ook zijn er raakvlakken met het meer recente Het Instituut.

Voor de thrillerlezer die naast J.D. (Jonathan Dylan) Barker, affiniteit heeft met de boeken van Arlidge en Bryndza is dit wellicht even wennen. Voor de thrillerlezer die naast Barker graag kiest voor de boeken van Stephen King, is dit een must-have en een boek dat je blind kunt kopen. Het maakt voor mij zijn grote verwachtingen meer dan waar. Een klassieker. Niet uit 1860 van Dickens. Uit 2022 van Barker.

Eerder verschenen op Boeken-Cast

Boeken van deze Auteur: