Autumnville

Zaterdag, 21 januari, 2023

Geschreven door: Rick Meijer, Sophie Pluim
Artikel door: Saskia Imbert

Mooi, luguber, mysterieus

[Recensie] Na het lieflijke en speelse prentenboek Pingwing, laat auteur Rick Meijer nu met Autumnville zien dat hij ook het Young Adult-genre perfect aankan! Sophie Pluim zorgde voor een mooi omslag en schutbladen. Via een QR-code vooraan in het boek kan je de bijhorende muziek beluisteren, gecomponeerd door de auteur. Een bijzonder mooie toevoeging!

Het dorpje Autumnville
Autumnville is een ietwat saai dorpje dat in een rustige vallei is gelegen. De opa van Hugo baatte hier jarenlang met liefde een boekenwinkel uit. Na zijn dood nam zijn zoon de taak over, en nu is kleinzoon Hugo oud genoeg om te helpen in de boekwinkel. Als hij voor de eerste keer helemaal alleen de winkel mag afsluiten, hoort hij een stem weerklinken. “Hugo help me!” Hoewel de stem aardig en meisjesachtig klinkt, heeft Hugo schrik en vertelt hij thuis niets over dit voorval.

“Ik was bang voor het feit dat ik zeker wist dat de schreeuw vanuit de winkel kwam. En dat kon dus niet, want er was niemand.”

De licht poëtische schrijfstijl van Rick Meijer versterkt het gevoel dat er iets bijzonders en mysterieus aan de hand is. Als Hugo ook ’s nachts een stem hoort, wordt het verhaal een beetje grimmiger en vormt er als het ware een dunne scheidingslijn tussen droom en werkelijkheid. 

Trouw

De auteur heeft veel aandacht besteed aan het uitwerken van de karakters en gevoelens van de hoofdpersonages. De wijze opa, een liefdevolle moeder, een begripvolle vriend Mikey, de mysterieuze Louise… Al deze persoonlijke eigenschappen representeren een mooie plaats binnen het verhaal. Ook de ogenschijnlijke details, zoals het fietsslot dat steeds hapert en de aanwezigheid van vogels, blijken achteraf belangrijke elementen te zijn. Ook knap hoe de Wolf van vroeger het kwaad van nu symboliseert. 

“Maar hoe hard je ook strijdt, hoe sterk je hart ook klopt, soms sluimert het kwaad net zolang achter de spiegel totdat het glas breekt.”

Het verhaal zélf beleven
Na het ongelooflijk mooie begin, voelde het middenstuk een beetje te speels en langdradig aan. Maar het einde is dan weer knap bedacht. Een resem krantenartikels en een recherchedossier geven antwoorden op het mysterieuze verhaal. Een beetje verbeeldingskracht en openstaan voor mystiek is wel nodig bij Autumnville.

Er valt zoveel te vertellen over dit boek en er komen zoveel opmerkelijke thema’s aan bod, maar je moet het verhaal eigenlijk gewoon zélf beleven. Mooi, intens, luguber, mysterieus, zacht en heel gevoelig.

“Volgens hem was elk boek een toegangspoort naar een andere wereld. Het enige wat je hoeft te doen om die wereld binnen te gaan, is de kaft open te slaan. Maar de sleutel van de échte deur zit in je eigen hoofd verstopt. Je moet ervoor openstaan deze te willen vinden.”

—  

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow