'Baguette met jam voor twee'

Woensdag, 15 augustus, 2018

Geschreven door: Wendy Brokers
Artikel door: Perfecte Buren

Door schade en schande weet Lize het nu echt zeker. Alles in het leven draait om geld en niet om liefde. Al op jonge leeftijd geconfronteerd met verdriet en verlies, zijn de recente ontwikkelingen op het thuisfront de spreekwoordelijke druppel. Lize pakt haar spullen en vertrekt naar Zuid-Frankrijk. Daar runnen vroegere vrienden van haar ouders een camping en ze kan daar voor de zomer aan de slag achter de receptie. De hernieuwde kennismaking is op zijn minst hartverwarmend te noemen, hier kan ze in alle rust en anonimiteit haar prioriteiten op een rijtje zetten. Voorlopig geen gedoe voor Lize; geen mannen, geen ruzie, helemaal niks anders dan rust.

Ze maakt al snel kennis met de gasten en overige collega’s. Onder hen zijn Femke en Jelle, zoon en dochter van eigenaars Per en Lucy. Broer en zus werken met hun ouders samen op de camping, waar het een drukke bedoeling is. Meteen is de warme en hechte familieband merkbaar. Lize is zich pijnlijk bewust dat het die band is, dat familiegevoel, wat ze zo heeft gemist. Ze is pas 22 en haar vlucht naar deze plek is niet voor niets. Het verdriet om het verlies van haar vader is nog vers en er spelen nog meer zaken. Van de rust die ze dacht te vinden komt niet veel terecht, want vanaf het moment dat ze kennismaakt met sportinstructeur Nate zijn haar voornemens gedoemd te mislukken.

De woest aantrekkelijke Nate maakt vanaf het begin af er geen geheim van wel interesse voor de mooie Lize te hebben, maar haar onzekerheid steekt meteen de kop op. Ze wil rust en vooral geen aandacht op zich vestigen. Maar het is al te laat…

Wát een heerlijke feelgood is dit zeg! Wendy Brokers heeft na haar debuut Geluk bij een ongeluk wederom een voltreffer gescoord met dit verhaal. Sterke en overtuigende personages, goede en aannemelijke dialogen, beeldende sfeerschetsen en vooral een stevige verhaallijn. Want dié moet je wel hebben wil je niet een “dertien in een dozijn-feelgoodroman” afleveren. Gelukkig voldoet Baguette met jam voor twee aan al deze voorwaarden en is het genieten geblazen. Het verhaal rondom Lize is best heftig en wordt precies genoeg uiteengezet om haar emoties en acties te begrijpen. Ook bij Nate is er volop de ruimte genomen om hem sterk neer te zetten zodat je ook zijn manier van redeneren en handelen kunt snappen. Die twee samen, tja… .. daar kun je het lang en breed over hebben maar het is gewoon vuurwerk. Wendy Brokers gaat niets uit de weg en gebruikt álle aspecten om een zomerse (lees: met vlagen behoorlijk zwoele) feelgood neer te zetten en trekt alles uit de kast, net als haar hoofdpersonages, alles… Ah nee, spoiler…

Boekenkrant

Bij de titel waren er wat bedenkingen dat het een wat zoetsappig verhaal zou worden. Maar niets is minder waar. Wat Wendy Brokers heel goed heeft gedaan is het écht aandacht besteden aan de twee hoofdpersonages. Daarmee doet ze de overige personages niet tekort. Lize en Nate zijn samen echter zó interessant dat je niets wilt missen. Zowel hun persoonlijkheid als wederzijdse aantrekkingskracht zorgen ervoor dat je blijft lezen, het boek was dan (helaas) ook zo uit.

Er zijn verhaallijnen die behoorlijk beladen zijn, maar die zijn wel van essentieel belang voor de karaktervorming van deze twee jonge mensen. Ze zijn jong genoeg dat het allemaal aannemelijk is. Want dat een feelgood ook pittig kan zijn qua thema, buiten het ‘feel good-aspect’ bewijst Wendy Brokers nu wel. Richting de ontknoping van het verhaal wordt het zelfs even heel spannend.

Voor liefhebbers van nietszeggende chicklits heeft dit boek echt te veel aan inhoud. Wendy Brokers schrijft ogenschijnlijk heel gemakkelijk en lijkt geen moeite te hebben met de combinatie van een hoog gehalte aan serieuze kwesties om vervolgens net zo makkelijk over te stappen naar luchtige scènes. Het verhaal is met vlagen verdrietig en frustrerend, maar ook uitdagend, sexy, grappig en onbeholpen leuk. De combinatie van romantiek, spanning en humor is zo goed verwerkt in het geheel dat iedere romantische ziel zich kan (en zal) verliezen in dit verhaal. Een (h)eerlijk boek met personages die je het liefst tot leven ziet komen want wie wil er nou niet, met ‘dát’ op je netvlies, een diepe tevreden zucht slaken en een boek dichtslaan? Van A tot Z is dit smullen, het is niet anders, echt een aanrader! Een voltreffer en dat betekent 4,5 dikke ster!

Patrice

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

Geluk bij een ongeluk

Omkijken naar morgen

Baguette met jam voor twee

Leven met een leugen

Vertrouwen of verliezen

‘Niet zonder mij’