Bakken met Ine

Zaterdag, 5 februari, 2022

Geschreven door: Ine Paauw
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Zoete baksels en brood

[Recensie] Je kent haar vast en zeker nog wel. Ine Paauw bracht het tot de halve finale in Heel Holland Bakt 2017. Er is nog genoeg over terug te vinden op internet. Het seizoen 2017 werd gewonnen door Hans Spitsbaard maar de onconventionele manier van bakken van Ine zal bij menigeen nog wel een herinnering oproepen. Ze groeide op in het Midden-Oosten en kwam pas op haar 17e naar Nederland. Ze had altijd al een passie voor koken en met name bakken zit haar in het bloed. Haar deelname aan Heel Holland Bakt heeft allerlei culinaire bezigheden een boost gegeven. Ze vertelt erover tussen de recepten door in haar boek Bakken met Ine. Het is erg leuk om over haar ervaringen en toekomstplannen te lezen.

Haar boek Bakken met Ine is opgedeeld in drie stukken. Het begint met Ine de thuisbakker en gaat door naar Heel Holland Bakt en vervolgens vertelt Ine over het te openen theehuis. Als dat geen stappen zijn dan weet ik het niet meer. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de recepten. Ine begint met algemene baktips en daarna maken we nader kennis met haar en lezen over haar bijzondere jeugd. Wat we ook zagen in Heel Holland Bakt zien we ook terug in de recepten. Ine is dol op specerijen. Toch overheersen de recepten met specerijen niet. Voor liefhebbers van bakrecepten is dit een boek vol nieuwe inspiratie. Bij heel weinig recepten zul je denken “oh ja, dat heb ik al eens eerder gezien”. Natuurlijk is de basis vaak wel bekend maar wat Ine ervan maakt is niet alleen lekker maar vaak ook oogstrelend mooi om te zien. En toch goed te doen! Het is een kwestie van creativiteit. Zo is de Fraisier met framboos en aardbei werkelijk een plaatje! Bij het zien van de Koninklijke tijgersoesjes wil je direct weten hoe ze dat nou toch gedaan heeft.

Behalve zoete baksels maken we ook wat broodrecepten. Picknickbroodjes, suikerbroodjes of een foccacia met Italiaanse topping. Het zoete vogelhuisje van nougatine staat op een hoge voet die is gevuld met soesjes. Een heel werk maar wel een enorme blikvanger. De taart Back in Dubai heeft een prachtige rand. Die maak je zelf van chocola en Ine is zo slim geweest om een aantal patronen op te nemen in het boek. Van de rand, van andere decoraties en ook van bovengenoemd vogelhuisje. Je hoeft dus niet het internet af te zoeken maar maakt het gewoon allemaal zelf.

Bij alle recepten vroeg ik mij af of het desbetreffende baksel straks ook op de kaart van het te openen theehuis zal staan. Want echt, je wilt ze allemaal een keer proeven. Een geweldige uitvinding zijn de boodschappenlijstjes van verschillende recepten. Je kunt ze zo kopiëren. Handig als je meer dan één project uit dit boek wilt maken want uiteraard overlappen ingrediënten elkaar zo nu en dan. En Ine zou Ine niet zijn als we er niet iets lekkers bij te drinken kregen dus we maken tussendoor ook nog even een glühwein van witte wijn. Die mij overigens koud ook erg lekker lijkt.

Wordt Vervolgd

Het is duidelijk dat er met aandacht aan dit boek gewerkt is. Ine heeft bij het maken hulp gehad van verschillende mensen en die hebben hun best gedaan. Ze mag trots zijn op dit mooie resultaat.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Bakken met Ine