"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Bartleby

Vrijdag, 7 juli, 2017

Geschreven door: Herman Melville
Artikel door: Christian Jongeneel

“Liever niet”

[Recensie] Het is al een kleurrijk gezelschap dat de naamloze notaris/verteller bijeen heeft op zijn kantoor aan Wall Street. Twee klerken die om beurten humeurig zijn en een loopjongen wiens voornaamste taak is bitterkoekjes te kopen voor de andere twee. Dan neemt hij Bartleby aan. Het begint goed, maar daarna stapelen de eigenaardigheden zich op.

Bartleby doet zijn kopieerwerk trouw, maar weigert mee te doen aan controlesessies. Gaandeweg doet hij steeds minder en uiteindelijk helemaal niets meer. Hij neemt zijn intrek in het kantoor en leeft van wat spaargeld. Op smeekbeden om zijn biezen te pakken reageert hij met zijn standaardzin: “Liever niet”. Uiteindelijk trekken de anderen uit het kantoor, maar daarmee zijn ze nog niet van hem af.

Herman Melville schreef het korte verhaal niet lang na de publicatie van Moby Dick. Dat geldt nu als een meesterwerk, misschien wel hét meesterwerk van de Amerikaanse literatuur. Indertijd werd het neergesabeld. Melville dacht een magnum opus te hebben geschreven, maar Moby Dick luidde het einde in van een tot dan toe succesvolle schrijverscarrière. Hij werd douane-beambte.

Hoe irritant Bartleby’s gedrag ook is, je proeft de diepe eenzaamheid van de klerk – allicht een echo van de eenzaamheid die de voor depressies gevoelige Melville op dat moment zelf voelde. De notaris, die ondanks zijn mateloze irritatie met Bartleby blijft meevoelen, is het vergeefs luisterende oor. Bartleby valt niet te redden.

Foodlog

Eerder verschenen op http://www.christianjongeneel.nl/


Laat hier je reactie achter:

1 reactie op “Bartleby

  1. Bartlebey is net als de gedaanteverwisseling van Kafka, een hypersymbolisch en existentieel verhaal. Waarin Bartleby de nihilistische en daarom besluiteloze ziel van de verteller symboliseert. Alleen de ziel kan een mens niet verlaten, zij kan slechts als het portret van Dorian Gray, de huid van Chagrijn of de het lichaam van Gregor Samsa, uitdrogen en onherkenbaarder lelijk worden. Maar niet zonder stil protest gaan, de ziel kan brieven schrijven aan de menselijke geest maar als de geest niet Heilig is. Midasoren heeft om te horen, dan zal de geest de ziel ervaren als een lastpost en koppige ezel. En zich in de vorm van ressentiment zelfs tegen het “redelijke” denken keren.

    “Denk je een stuurman op zijn schip op het moment dat hij overstag moet gaan, dan zal hij misschien kunnen zeggen: ik kan dit doen of dat; maar als hij geen al te slechte stuurman is, zal hij zich er tegelijk van bewust zijn dat het schip ondertussen zijn gewone vaart loopt en dat het daarom maar een ogenblik lang om het even is of hij het een doet of het ander. Zo is het ook met een mens; vergeet hij rekening te houden met die vaart, dan komt er uiteindelijk een moment waarop er van een of/of geen sprake meer is, niet omdat hij heeft gekozen maar omdat hij het kiezen achterwege heeft gelaten. (Of/ of – Kierkegaard)

    De verteller omringt zich met werknemers die geen van allen werkelijk deugen maar door een juiste afstemming en uit elkaar houden (tijdstip 12 uur) van hun ondeugdelijkheden het kantoor prima draaiende houd. In wereldse zin wordt dit gesymboliseerd door de Wall Street en Broadway, de wereld van het geld en het vermaak. Er moet geld verdient worden om vermaakt te worden en vermaak om het “geestdodende” geld verdienen vol te houden. De menselijke ziel herkent hier op een zeker moment de sisyfusarbeid in. Waarom zou een weldenkend mens zich een slag in de rondte werken als dat geld alleen maar de bestaanszekerheid bied aan meer (arbeid/ kopieën) van hetzelfde. Zie bijvoorbeeld het beroemde verhaal van de visser en de zakenman (Jezus en Judas)

    De verteller geloofd in geduld, innovatie, (efficiëntie door samenwerking) en motivatie maar erkent niet de hongerende ziel. (De hongerkunsteaar van Kafka) De ziel die niet meer geloofd in de eindeloze voortplanting (kopieren) van zichzelf. En als een asceet heeft besloten om niet meer te willen, niet meer te geloven in de meerwaarde van verandering, willen en handelen. Of om met Nietzsche verzuchting te eindigen uit zijn Genealogie van de Moraal, men wil nog liever het Niets dan niet-meer-willen… Er zijn maar weinig mensen die zich realiseren hoe dicht de woorden death en that elkaar in fonetische zin naderen(!) Is god werkelijk dood of vertikt de menselijke ziel nog naar zichzelf te luisteren en verantwoordelijkheid te nemen voor de chaos die het heeft gecreëerd door zo veel geduld te hebben met het ondeugdzame. Is het verhaal niet eigenlijk een Eersteling, een dionysische komedie???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Boeken van deze Auteur:

Bartleby

Bartleby

Bartleby