Beatrix

Woensdag, 27 januari, 2021

Geschreven door: Leo Blom
Artikel door: Evert van der Veen

Van prinses tot prinses

[Recensie] Jeroen Snel, presentator van het tv programma Blauw Bloed, schreef een korte inleiding op het boek Beatrix dat in tien hoofdstukken haar leven neerzet in beeld die met enkele begeleidende teksten worden ondersteund terwijl iedere foto een kort onderschrift heeft.

Leo Blom, ANP beeldredacteur, heeft naast een aantal iconische foto’s ook originele foto’s uitgezocht die je niet direct zou verwachten maar die op treffende wijze een gebeurtenis illustreren. Zo opent het boek met een foto van krantenlezende mannen op straat in 1938. Zij lezen het bericht dat prinses Beatrix is geboren. Deze foto biedt ook een prachtig tijdsbeeld van mensen en kleding in de dertiger jaren.

Enkele foto’s uit de jeugdjaren van Beatrix zijn minder bekend en speels van karakter. Ook de foto van het dansje met de Braziliaanse zanger Carlinhos Brown tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs in 2004 is ongedwongen van karakter. Deze foto krijgt echter een diepere lading door de informatie in het bijschrift dat Beatrix kort hiervoor heeft gehoord dat haar vader, prins Bernhard, in ernstige toestand in het ziekenhuis is opgenomen. Hij zal enkele uren overlijden. Dit is Beatrix niet aan te zien en dat toont haar grote professionaliteit die zij altijd heeft nagestreefd.

Uiteraard ontbreekt de foto van ‘de kus’ op de Koninginnedag van 1988 niet evenals de schitterende close-up tijdens een staatsbezoek aan Oman waar koningin Beatrix een zwarte abaya met rode hoofddoek draagt. Een politicus meende daar de nodige stampij over te moeten maken…

Hereditas Nexus

Er zijn speciale hoofdstukken over haar hoeden, kapsel (!) en kleding, over prins Claus, over dieren, over haar aanwezigheid bij tragedies in ons land en over persoonlijk geluk en verdriet. In deze thema’s komt Beatrix in al haar facetten voorbij. Zij heeft weliswaar 54 staatsbezoeken gebracht maar deze komen in verhouding weinig aan bod en dat heeft wellicht te maken met de voorkeur voor niet-geijkte foto’s en momenten. Daarom zien we ook weinig foto’s van haar bezoeken in het land en openingen van gebouwen.

Diverse silhouet-foto’s zijn bijzonder kenmerkend voor Beatrix. Elke Nederlander zal haar daarin herkennen. Indrukwekkend is de foto van haar bezoek aan Yad Vashem in Jeruzalem in 1995. In haar toespraak zegt zij: “Het Nederlandse volk heeft de ondergang van zijn Joodse medeburgers niet kunnen verhinderen”. Ook de foto’s bij het overlijden van prins Claus en prins Friso zijn aangrijpend van karakter.

Dit boek biedt een fraaie fotografische en binnen de mogelijkheden ook originele terugblik op het leven en werken van prinses/koningin Beatrix.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles