"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Becky Breinstein. De gifbeker van Socrates

Zaterdag, 2 november, 2019

Geschreven door: Marc van Dijk, Sander Ter Steege
Artikel door: Rita Pontororing

Wat is wijsheid?

[Recensie] Als op de cover van een boek staat #zowordjevanschoolgestuurd dan gaat Instagram, Hupsagram voorbij. En als de gifbeker van Socrates ook genoemd wordt dan ga je ook over  Socrates lezen.

Allereerst wie is Becky Breinstein? Dat is een meisje dat de laatste Tasmaanse tijger ter wereld heeft, dat in Domdorp woont, een dorp waar bijna alles draait om de Tosti-fabriek. Een meisje dat van school gestuurd wordt. Waarom? Lees hoe dat gebeurt, de verontwaardiging van Becky, de manier waarop ze dit wil oplossen. Lees wat van school gestuurd worden te maken heeft met Socrates.

Becky ‘s  vader heeft een Blobvis bij haar op zolder gezet. En dan gaan er  vreemde dingen gebeuren vooral  nadat ze de Blobvis diep in de ogen heeft gekeken. Het wordt nog vreemder want opeens ziet ze een vliegende vis, ze noemt hem de vissige baardman en die begint vragen te stellen, allerlei vragen. En als hij vraagt: “Wat is wijsheid?” ondergaat Becky een elektrische schok.

Vanaf dat moment blijft Becky vragen stellen. Ze wil heel graag weten hoe dat komt.  Ze gaat op onderzoek uit en leest over Socrates. “En hij zag er precies uit als de vissige baardman”.  Vanaf dat moment maak je als lezer  ongemerkt ook kennis met Socrates.

Boekenkrant

Er blijven allerlei vreemde dingen gebeuren waarbij  Becky zichzelf heel veel vragen stelt. En die vragen worden grappig getoond, een voorbeeld hiervan zijn de twee pagina’s waarbij  in een stripachtig geheel de vragen van Becky te lezen zijn. Ze trekken je het verhaal in om met Becky mee te redeneren.

Het lezen wordt ook onderbroken door grappige plaatjes die de bladzijdes opleuken en de leesbaarheid verhogen. En in de vele situaties en tussen de vele vragen om oplossingen van Becky’s enigszins benarde situatie stelt zij ook vele filosofische vragen. Die vragen komen als het ware als iets vanzelfsprekends naar boven.

Dat is zo leuk aan dit boek. Er wordt veel over de wereld van Socrates verteld maar nergens klinkt het belerend. Het is gewoon onderdeel van het verhaal. Heel mooi is dat bijna aan het eind van het boek  de gifbeker van Socrates ter sprake komt met zijn straf en hoe de auteurs dit betrekken in Becky’s situatie.

Dit boek is een vlot leesbaar boek. Door de ik-stijl word je meegenomen met Becky’s belevenissen en al haar filosofische vragen. Kennis over Socrates en Plato wordt moeiteloos in dit boek opgenomen. En misschien zijn er fragmenten die niet heel helder zijn maar onduidelijkheden mogen er zijn in dit boek. Toch is het prettig als een volwassene dit boek meeleest. Vooral om er samen over te praten.

Kortom een aantrekkelijk boek om te lezen met  woorden als bijvoorbeeld chillen, selfie, zen, hupsagram, de tekengrappen en de vlotte korte zinnen. Én de kennismaking met Socrates en Plato maken dit boek tot een originele, aparte en verrassende graphic novel. Het einde van het boek kan veel gespreksstof opleveren. Over filosofie.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles