Beer wil zingen

Zaterdag, 2 juli, 2022

Geschreven door: Cary Fagan
Dena Seiferling
Artikel door: Katelijne van Alem

“We kunnen naar de stad gaan en daar optreden”

[Recensie] Een meisje op een driewieler laat in het bos verschillende muziekinstrumenten achter. Tijdens de wandeling van beer ziet hij iets liggen in het gras, hij pakt het op en ruikt eraan en komt erachter dat het een mooi geluid kan maken!

De beer wil zijn muziekinstrument graag laten zien aan iemand, en de muis die hij tegenkomt wil het graag zien en horen. Maar dan komt er een kraai bij, die op iets stapt. Het is een tamboerijn! De kraai begint te slaan op dit muziekinstrument.

Steeds wanneer de beer zijn muziekinstrument wil laten horen, komt er een ander dier langs dat een muziekinstrument vindt en laat horen. De beer wordt steeds ongeduldiger, tot hij eindelijk zijn lied mag zingen!

Potlood
De illustraties van Dena Seiferling zijn prachtig. Tot in detail met potlood uitgewerkt zien we steeds op de volledige rechterpagina een illustratie, soms zelfs een dubbele pagina groot! In deze prenten wordt het verhaal verteld. Zo start het boek met een dubbele prent van een meisje dat in het bos diverse muziekinstrumenten achterlaat. Wat zal ermee gaan gebeuren? De prenten zijn allemaal in het lichtbruin met wit en soms een vleugje groen. Hierdoor krijgt het boek een rustige, integere sfeer.

TijdvoorTijdschriften

Muziek heeft een belangrijke invloed, vindt Dena. De liefde hiervoor zie je zeker terug in dit boek. In haar eigen gezin speelt iedereen een instrument.

Liedjes
De dieren maken steeds hun eigen liedjes, ontzettend leuk hoe blij en enthousiast ze worden van hun gevonden instrument en hoe daarmee een liedje gemaakt worden. De schildpad zingt bijvoorbeeld het volgende lied waarbij hij helemaal uit zijn dak gaat:

“Ik ben een schildpad – Blaaaaa! – met m’n huis op m’n rug.
Daar loop ik mee rond – Blaaaaa! – heen en weer terug.
Oost, west, thuis best: – Blaaaaa, blaaaaa! – ik voel me thuis
in mijn eigen knusse huis!
Blaaaaaaaaaa!”

Dit boek inspireert om naar muziekinstrumenten op zoek te gaan en muziek te spelen, en te zingen! Wie weet heb je thuis nog een instrument liggen, of bij familie of vrienden. Liedjes maken en zingen kan natuurlijk altijd, alleen of samen!

Een boek dat je laat ervaren hoe verschillend je muziek kunt maken, de een wat uitbundiger, de ander wat meer ingetogen. Een boek dat je laat voelen dat alles mag en alles goed is, dat je bovenal jezelf mag zijn.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow