Beestachtig beroemd

Zaterdag, 21 december, 2019

Geschreven door: Ben Lerwill
Sarah Walsh
Artikel door: Rita Pontororing

Over dieren en hun betekenis   

[Recensie] Een boek met als ondertitel “over 50 dieren die de wereld veranderden” roept twee vragen op. Allereerst hoezo de wereld veranderen als dier en de tweede vraag om welke dieren gaat het?

De omslag ziet er kleurrijk uit en oogt hetzelfde als een eerder door Lemniscaat uitgegeven boek Wereldvrouwen, 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten. En nu dus een met 50 dieren die geschiedenis hebben gemaakt. Dat voelt vreemd aan. Het wekt de indruk alsof de vrouwen en de dieren vergelijkbaar zijn.

Allereest om welke dieren gaat het? In de inhoudsopgave is niet te vinden om welk dier het gaat. Dat komt omdat ze gerangschikt zijn naar de rol die ze bij een gebeurtenissen in hebben genomen. Redders en beschermers, Avonturiers en verkenners, Aanpassers en oplossers, Ontdekkers en pioniers, Inspirators en beïnvloeders. Onder deze categorie is de naam van het dier te lezen.

Elke rol heeft haar eigen kleur, de titels van deze rollen staan verticaal op elke rechterbladzijde. Dit vergemakkelijkt het opzoeken. Bovendien kan het boek kriskras doorgebladerd en gelezen worden.

Boekenkrant

In elk hoofdstuk, verdeeld over twee pagina’s is voor elk dier een plaats ingeruimd. In de titel zien we de naam. Daaronder wordt in één gekleurde baan verteld om welk dier het gaat en wat het dier gedaan heeft. Een paar voorbeelden: Cher Ami, de duif die soldaten redde; Montauciel, het schaap dat de luchtballon testte; Smokey bear, de beer die een bosbrand overleefde.

Daarna volgt bij elk dier een beschrijving met wetenswaardigheden, verdeeld in twee of drie leesbare stukken. Nu de vraag hoe het beschreven dier de wereld veranderd heeft. Een echte grote verandering in de geschiedenis hebben de dieren in dit boek niet te weeg gebracht. Wel wordt de betekenis duidelijk gemaakt onder het kopje “Een plekje in de geschiedenis.”

Het geheel ziet er aantrekkelijk uit, scherpe realistische illustraties afgewisseld door foto’s. Het zijn tenslotte waar gebeurde verhalen. De vaste structuur van elk hoofdstuk maakt het geheel goed leesbaar.

Er zijn leuke weetjes te lezen, vooral de aparte benadering is noemenswaardig. En niet te vergeten het zijn gebeurtenissen waarbij mens en dier bij betrokken zijn. Ook een boek dat in een schoolbibliotheek eigenlijk niet mag ontbreken.

Een aardig opzoekboek. Maar of de dieren een plekje in de geschiedenis verdienen? Nou neen, niet echt.

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles