Ben je ziek, Teckel Tom?

Zaterdag, 4 september, 2021

Geschreven door: Bette Westera, Noëlle Smit
Artikel door: Katelijne van Alem

“Als je ziek bent mag je zoveel biscuitjes eten als je wilt”

De auteur

[Recensie] Bette Westera kan als geen ander lichte en minder lichte thema’s voor peuters en kleuters verwoorden. Haar (prenten)boeken vallen regelmatig in de prijzen, waaronder een Gouden Griffel (voor Doodgewoon) en de Gouden Poëziemedaille. Inmiddels is haar werk in vele talen vertaald, zoals in het Japans, Chinees, Engels en Duits.

De illustrator

Noëlle Smit volgde een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, waar zij aanvankelijk koos voor grafisch vormgeven en daarna de overstap maakte naar illustratieve vormgeving. Sinds het afronden van haar studie in 1999 is zij werkzaam als freelance-illustrator. Sindsdien zijn er vele kinderboeken met illustraties van haar verschenen.

Yoga Magazine

Haar prentenboeken verschenen bij verschillende uitgeverijen en werden vertaald in meer dan tien talen.

Verhaal

“Papa Pablo en Saar zijn ziek. Papa Pim heeft het razend druk:
hij moet voor de zieken zorgen én het huis schoonmaken. En Teckel Tom heeft opeens buikpijn en rare poep. Is hij ook ziek?”
[Tekst achterflap]

Ziek zijn

Saar en Tom liggen lekker op de bank wanneer ze ziek zijn. Ze eten biscuitjes en kijken filmpjes om papa Pablo’s telefoon. Wat doe jij als je ziek bent? Herken je je in het verhaal? Het is niet prettig om bijvoorbeeld te moeten spugen, hoofdpijn of buikpijn te hebben. Wie komt er dan voor jou zorgen?
Vormgeving

De kaft heeft een mooie paarse kleur, waarop direct te zien is dat Teckel Tom zich niet zo lekker voelt. Op de schutbladen staan illustraties van diverse objecten die je in het boek zult tegenkomen: biscuitjes, bananenschil, hondendrol, soep en dergelijke. Erg leuk om meteen in de sfeer van het verhaal te komen.

Het boek is prettig voor te lezen, het verhaal wordt mooi opgebouwd en is herkenbaar. Iedereen heeft vast weleens iets gegeten dat niet goed gevallen is. En wanneer je een huisdier hebt, ook vaak stiekem iets te eten gegeven van je eigen eten. Ook de hele omschrijving van het buikpijn hebben en je ziek voelen, is zeer toegankelijk en herkenbaar beschreven.

Het onderwerp schoolziek zijn, wordt ook even benoemd in het boek. Dit maakt het onderwerp ook bespreekbaar voor thuis.

De illustraties zijn erg mooi. Het hele verhaal wordt erop verteld, de emoties zijn goed te zien en de huiselijke sfeer komt er zeker in terug. Een genot om naar te kijken! Hierdoor voor jong en oud een erg leuk boek!

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur:

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Aan zee

In de tuin