Bergtocht

Vrijdag, 22 juni, 2018

Geschreven door: Ludwig Hohl
Artikel door: Anne Geert Bosma

Bergen om te ontsnappen

[Recensie] Bergtocht is een prachtige novelle, geschreven door de Zwitserse auteur Ludwig Hohl (1904-1980). Het verhaal speelt in een van de eerste decennia van de twintigste eeuw. Twee alpinisten, Ull en Johann, starten samen een bergbeklimming. De mannen hebben aan elkaar tegengestelde karakters. Ull is initiatiefrijk en optimistisch, Johann is lethargisch en somber. Tijdens de tocht besluit de angstige Johann halverwege terug te gaan. Ull, woedend, zet de expeditie voort. Voor beiden loopt de bergtocht fataal af.

De novelle is voor bergwandelaars en alpinisten de moeite meer dan waard. Hohl is in staat de bergwereld beeldend te beschrijven, zoals maar weinig auteurs dat kunnen. Heel precies en herkenbaar beschrijft hij de tocht van Ull naar de top en de moeilijkheden die hij daarbij ondervindt.

Het is duidelijk dat de auteur zelf in zijn jonge jaren veel bergsportervaring heeft opgedaan. Voor Hohl waren bergbeklimmen en schrijven twee uitingen van een en hetzelfde: een onophoudelijk pogen “uit de gevangenis te ontsnappen”. Hij schrijft daarover als Ull’s nachts in een benarde situatie op de berg hallucinaties heeft: “Op een van die momenten had hij ineens het definitieve antwoord gekregen op de vraag die hem vaak werd gesteld: ‘Waarom beklimmen jullie bergen?’ (Want alle standaardantwoorden schoten tekort: voor mijn gezondheid; maar dan waren er toch wel andere, minder dure manieren? Vanwege de hoogte- alsof er geen kabelbanen of vliegtuigen waren. Omdat het enorm veelzijdige tak van sport is die je in kleine, doch selecte kring bijzonder veel aanzien oplevert – dat kwam al meer in de richting – maar afdoende was het nog niet). Dit was het antwoord: OM UIT DE GEVANGENIS TE ONTSNAPPEN.”

Hohls gevangenis was het hectische leven in Parijs waar hij op twintigjarige leeftijd naartoe verhuisde. In 1937 keerde hij terug naar Zwitserland, waar hij een kelderwoning in Genève betrok. Hohl was een klassieke bohémien. Hij trouwde maar liefst vijf keer. Zijn hele leven bracht hij door in armoedige omstandigheden, slaaf van de drank. Met zijn uitgevers had hij vaak ruzie omdat hij geen concessies wilde doen als het ging om zijn werk. Gelukkig maar dat hij ook aan de tekst van Bergtocht geen concessies heeft gedaan, want het is een juweeltje.

Technisch Weekblad

Eerder verschenen in Bergen Magazine

Bergtocht