Bestaan wonderen?

Dinsdag, 24 november, 2020

Geschreven door: Harry de Schutter
Artikel door: Pieter Maessen

Dapper en luchtig boek over omgaan met kanker

[Signalering] Aan boeken over het door- en overleven van kanker is weinig plezier te beleven en daarom heb ik nooit aandrang me daarin te verdiepen. Maar het fraaie boekje Bestaan wonderen? van Harry de Schutter bezorgt je een genoeglijk uurtje.

Het is de kroniek van Harry’s lymfeklierkanker. De medische stand slaagt aanvankelijk erin de tumoren eronder te krijgen, maar na een gezond jaar voor Harry is het vervolgens weer mis. Hij is dan intussen 72 en zijn enige optie is nog een stamceltransplantatie, een heel uitzonderlijke ingreep op zo’n leeftijd en met veel risico’s. Maar hij slaagt.

Het chronologische relaas van Harry en zijn omgeving in het boekje is springerig, filosofisch en humoristisch en bevat heel fraaie stukjes. Daardoor brengt elke minuut dat je dit boekje leest iets verrassends. Het gezin heeft veel doorgemaakt en de leden hebben elkaar erdoorheen gesleept. Harry hield zich letterlijk op de been door zijn conditie op peil te houden, maar het meest opmerkelijk is zijn mentale wendbaarheid en de onbevangenheid waarmee hij over zijn ziekte praat met zijn vrienden en zijn verzorgers. Tijdens zijn professionele leven heeft hij met die onbevangenheid een bijzondere reputatie opgebouwd als adviseur van managers in de publieke en private sector.

Het zal niet iedereen gegeven zijn om met de wendbaarheid van Harry de Schutter deze lijdensweg af te leggen, maar het is wel heel inspirerend om dit te lezen, zowel voor mensen die het overkomt,  als voor de artsen en verplegers in ziekenhuizen en voor de omgeving van patiënten.

Boekenkrant

Harry en zijn vrouw Tiny hebben het boekje zelf geproduceerd en het luchtig laten illustreren. De opbrengst gaat naar het onderzoek van lymfeklierkanker. Het is een genoegen om te zien wat mensen anno 2020 zonder professionele achtergrond zelf kunnen uitgeven.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Verkrijgbaar bij www.bestaanwonderen.nl voor € 19,50.