"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Bijna jarig

Zaterdag, 2 januari, 2021

Geschreven door: Bette Westera, Jos Hest, Jenny Lindhout
Artikel door: Rita Pontororing

Heel klein en heel fijn

[Recensie] Er zijn van die boeken die je zo veel inspiratie geven om een ondertiteling te bedenken. Eigenlijk niet bedenken, maar die spontaan komen aanwaaien. Heel verwonderlijk want het gaat om een klein formaat, zeer handzaam boekje. Bijna jarig.

De titel slaat op het eerste gedicht van Bette Westera. Behalve Westera staan er gedichten in van Jos van Hest, Liesbeth van ’t Hof, Erik Renkema, Mirjam Wolters. De gedichten uit Bijna jarig zijn een selectie uit de verzameling van gedichten die zij jarenlang schreven voor de methode Hemel en Aarde. Een methode godsdienst en levensbeschouwing in te zetten op de basisschool.

Deze gedichten hebben voor bovenstaande methode in de rubriek Gedichten en gedachten gestaan. Achterop het boekje staat genoemd dat de gedichten in je gedachten blijven door de verrassende wendingen en inzichten. Mooier kan dat niet gezegd worden.

Lees bijvoorbeeld Storm van Liesbeth van ’t Hof.

Foodlog

“Ik hou van dobberen
Ik hou van storm”

Twee kleine zinnetjes uit dit gedicht met zoveel betekenis. Ook het einde van dit gedicht is prachtig.

Een ander voorbeeld, een gedicht van Bette Westera Zonder handen over loslaten. Waarbij het loslaten vanuit een verrassend perspectief wordt genoemd.

Niet alleen je verjaardag van Jos van Hest is iets om te onthouden.

“Alle dagen zijn gast
verwelkom ze en laat ze binnen
niet alleen je verjaardag maar ook…”

De illustraties bij elk gedicht zijn van Jenny Lindhout. De beelden die zij neerzet zijn kleine verhaaltjes die heel mooi aansluiten bij het thema van het gedicht.

Bijna jarig om gewoon voor te lezen, om samen met kinderen te improviseren. Laat kinderen bedenken welke dagen er allemaal binnen komen. Vraag wanneer ze dobberen, wanneer het stormt voor het kind. De gedichten zijn kleine wijsheden die kinderen zullen aanspreken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles