Bikini’s & Kites

Zaterdag, 30 juli, 2022

Geschreven door: Anja Janssen
Artikel door: Lisanne Ortsen

Zwoele zomernachten in Zeeland

[Recensie] Janssen schreef jaren geleden al Young Adults verhalen onder het pseudoniem Oli Veyn. Hiermee won ze in 2019 The Watty Awards mee met haar fantasy boek Swanenzang. In 2020 debuteerde ze bij Zomer & Keuning met haar feelgood Introweek, een boek over studenten met veel Brabantse gezelligheid en meters bier. Bikini’s & Kites is haar tweede roman.

Het is volop zomer en aan het strand van Domburg heeft Bo haar eigen kledingwinkeltje waar ze haar zelfgemaakte bikini’s verkoopt. Jaren geleden begon haar tante een eigen zaak maar tot groot verdriet van Bo stierf zij afgelopen winter. Ze heeft haar tante beloofd de winkel over te nemen en er een succes van te maken maar met de huidige prijzen kan ze haar hoofd maar net boven water houden.

Dan ontmoet ze de vriendelijke en aantrekkelijke Lars, een broer van de arrogante Harm die naast haar winkeltje een kitesurfschool runt en die haar al vanaf afgelopen winter het leven zuur maakt. Ze heeft een nieuwe vergunning nodig om haar geliefde winkeltje te behouden maar niet iedereen werkt daar aan mee. Als ze dan ook nog verliefd dreigt te worden op de onbereikbare Lars, staat ze voor een moeilijke beslissing.

Het hele verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van Bo waardoor het een overzichtelijk geheel blijft en je deze hoofdpersoon goed leert kennen. Ze werkt hard en hoewel de winkel haar veel financiële stress bezorgt, proef je aan alles dat ze van haar zaak en van het plaatsje Domburg houdt. Daarnaast is ook de sfeer van de zomer goed neergezet. Het is warm en broeierig, er is veel toerisme en er wordt vooral geleefd op en rondom het strand waar vriendschappen gesloten worden.

Schrijven Magazine

Young/New Adult
Je kan als lezer wel merken dat deze auteur gewend is om YA te schrijven. Personages blijven ietwat oppervlakkig waardoor je geen band met hen opbouwt. Sommige scenes zouden meer bij tieners en/of jongvolwassenen passen en iemand die The Kissing Booth gezien heeft, kan zeker overeenkomsten vinden. Maar Janssen weet uiteindelijk een goede balans te creëren waardoor het boek geen hoge ogen gooit maar wél lekker wegleest.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow