Bish Bash Bosh!

Zaterdag, 3 april, 2021

Geschreven door: Henry Firth
Artikel door: Eva Reinders

Je favoriete gerechten vegan gemaakt

[Recensie] Twee ambassadeurs van de plantaardige ‘way of life’ zijn Ian Theasby en Henry Firth van videokanaal Bosh.tv. Met hun filmpjes bereikte het Britse duo inmiddels meer dan een miljard kijkers. Na hun eerste boek, Bosh! verscheen onlangs een tweede onder de titel Bish bash bosh!

Ian en Henry leggen het zelf niet uit, maar bosh betekent zoiets als ‘onzin’ of ‘flauwekul’ en wordt – met name in de combinatie bish bash bosh – ook gebruikt om aan te geven dat iets klaar of makkelijk gefixt is. Klaar is Kees. Zoiets. Laten we het erop houden dat de heren je geen rubbish verkopen en hun insteek no nonsens is. Het komt erop neer dat ze de ideeën van Michael Pollan aanhangen: eet gevarieerd, niet te veel en vooral planten.
In Bish bash bosh! vind je 140 vegan recepten. Dat betekent onder meer veel cashewnoten en kokosmelk, paddenstoelen in plaats van kipfilet en gyros, en de inmiddels vegan klassieker pulled jackfruit. Andere veel gebruikte ingrediënten in de vegan keuken zijn bijvoorbeeld zuivelvrije boter, bindmiddelen als tapiocameel en xanthaangom, en edelgist. Daar moet je misschien even voor op pad naar een grotere (eco)supermarkt of natuurvoedingswinkel, maar als je de basis in huis hebt, kun je voorlopig vooruit.

Basis

Het boek begint met diezelfde basis: wat heb je nodig aan voorraad en keukenapparatuur (een krachtige blender!) en hoe richt je je keuken handig in. Daarna volgen eerst pagina’s vol inspiratie: de gerechten zijn daarop gegroepeerd in aansprekende clusters als Italiaans, Tex mex en kerstmis. Ook wie snel wil zien welke maaltijden eiwitrijk zijn, vindt hier een overzicht. Ideeën genoeg en na wat suggesties voor planning en voorbereiding starten dan de recepten. De zeven hoofdstukken dragen namen als Snel klaar, Grote porties, Desserts en Ontbijt. Mocht je er via de inspiratiepagina’s of de hoofdstuktitels niet uitkomen, dan heb je altijd het register achterin nog om een recept op te zoeken.
De recepten zelf zijn duidelijk ingedeeld en geven aan wat je kunt voorbereiden. Sommige recepten zijn tijdrovend (een Supersimpel zondagsdiner bestaat uit vier bereidingen) en van tevoren zorgvuldig lezen – zoals wordt aangeraden – is geen overbodige luxe.

Wat de Bosh-boys doen, is je favoriete gerechten ontdoen van zuivel en vlees. Voor een tosti maken ze zelf plantaardige smeltkaas en met amandelmelk een prima custard. Britse classic Shepherd’s Pie smaakt vast uitstekend met paddenstoelen en linzen. Voor een BLT-sandwich gebruik je gerookte tofoe in plaats van bacon. Zelfs een vegan cheesecake behoort tot de mogelijkheden en wie zegt dat je de smaak van chorizoworst niet prima kunt nabootsen met plantaardige worstjes, gerookt paprikapoeder en wat rode wijn? Bosh! bewijst dat vegan niet ingewikkeld hoeft te zijn, lekker is en prima toe te passen op je favoriete gerechten.

Wordt Vervolgd

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Bish bash bosh!