Blaadjes

Zaterdag, 30 juli, 2022

Geschreven door: Stephen Hogtun
Artikel door: Hanneke Arts-Honselaar

Een verhaal over de seizoenen en de kringloop van het leven

[Recensie] Blaadjes – Een verhaal over de seizoenen en de kringloop van het leven vertelt over het samen opdoen van mooie herinneringen, over de dingen die echt belangrijk zijn in het leven, die niet voorbij gaan – ook al zijn ze voorbij.

Dit heeft Hogtun prachtig verbeeldt in het verhaal van twee bomen, een oude en een jonge, en hartvormige bladeren. De kleuren van de blaadjes symboliseren liefde, hoop en veerkracht in het leven. En ook al gaat het verhaal ook over verlies, alleen zijn en angst, het blijft nabij en hoopvol. Niet gemakkelijk, maar prachtig gelukt!

Het verhaal wordt verteld aan de hand van de ervaringen van de bomen met de seizoenen (en met het leven).

“’Voel de zon op je gezicht…’ vertelde hij haar.
‘En het briesje dat waait door je bladeren.
Ook al draaien en schudden je lijf en je takken,
met geduld zal alles groeien en bloeien.’”

De oudere boom vertelt de jongere boom over de belangrijke dingen in het leven, maar laat die vooral ervaren. Het verhaal wordt gedragen door de zorg en de liefde van de oudere boom voor de jongere boom.

Stephen Hogtun is een schrijver en kunstenaar die woont aan de westkust van Noorwegen, met zijn partner, twee kinderen en diverse geredde dieren. Zijn huis heeft uitzicht op een prachtig fjord en zijn werk is gebaseerd op de uitzichten die hij vanuit zijn huis heeft. Dit is zijn eerste prentenboek.  

Leesfragment

 —

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Scènes