Blogtour 'Bloedwetten

Woensdag, 21 maart, 2018

Geschreven door: Sophia Drenth
Artikel door: Perfecte Buren

Flaptekst
Een Bloedwetten-bronvertelling.
De twaalfjarige Rafaël heeft één wens: van de tirannieke luimen van zijn vader verlost worden. Wanneer hij in de door waterpest getroffen straten van Hofstedes Scheepskwartier getuige is van een moord, lijkt het erop dat hij de ideale leermeester heeft gevonden. Maar hij komt bedrogen uit. Kleine moordenaar vertelt het verhaal over de geboorte van Ravàn, de rebel onder de Ath’vacii.

In het Scheepskwartier heerst de waterpest en er vallen vele doden. Raf (Rafaël) is getuige van wat hij in eerste instantie aanziet voor een beroving. Hij ziet echter voor het eerst in zijn leven een gemaakte die een andere man aanvalt. Raf is enigszins teleurgesteld. Hij had verwacht dat de gemaakte er als een monster zou uitzien, maar wat hij ziet is een gewone man, weliswaar in dure kleren die doen vermoeden dat deze man een belangrijke positie bekleedt. Raf is gefascineerd door deze man en besluit hem te achtervolgen. Rafs leven is op zijn minst gezegd niet rooskleurig en hij besluit de uitdaging aan te gaan om net zo te worden als de koelbloedige moordenaar, om af te kunnen rekenen met zijn verleden.

Wat mij direct opviel aan dit boek en wat ik waardeer, is dat Sophia Drenth qua uiterlijk dezelfde stijl heeft aangehouden als haar andere bronvertelling Zwart hart. Het boek is kleiner van formaat dan de twee boeken van de Bloedwetten, zodat het gelijk duidelijk is, dat dit boek een los verhaal is, het boek Kleine moordenaar is ook een bronvertelling over een van de personages uit de Bloedwetten.

Vanaf het eerste moment trekt de schrijfster je in het verhaal. Je valt midden in de scène waar Rafaël voor het eerst een gemaakte ziet en hij is zeer onder de indruk. Hij kan niet anders dan kijken naar de aanval van de gemaakte op een mens.
De gemaakte maakt enorm veel indruk op Raf en hij zou graag ook zo sterk willen zijn, om zijn eigen leven onder controle te krijgen. Hij ontmoet de gemaakte enkele keren en tijdens hun gesprekken wordt Raf steeds zekerder van zijn zaak: hij wil een gemaakte worden om met zijn verleden af te rekenen.

Wandelmagazine

De schrijfstijl van Sophia leest zeer aangenaam, het verhaal is vlot en boeiend geschreven, het taalgebruik is passend bij het verhaal. Verder is het verhaal erg spannend. Sophia Drenth gaf mij het gevoel dat ik zelf in het verhaal zat. Raf heeft iets in mij geraakt, je wilt hem zo graag helpen. Ik vind dit zeer knap gedaan. Raf is niet zomaar een jongen. Hij maakt keuzes die hard en wreed zijn. En toch wist Sophia Drenth het voor elkaar te krijgen dat ik Rafaël, ondanks dit alles, tot mijn verbazing een sympathiek personage vind. De gesprekken tussen Raf en de gemaakte zijn interessant. Het mooie is dat Sophia Drenth ze over laat komen alsof de personages doodgewone zaken bespreken in plaats van gruwelijkheden en de mogelijkheid hoe Raf een gemaakte zou kunnen worden.

In het verhaal komen enkele harde scènes voor. Ik ben blij dat Sophia Drenth heeft gekozen voor deze aanpak en niet eromheen heeft gedraaid. Ze beschrijft zeer expliciet hoe Rafs leven er uitziet en uit heeft gezien voordat hij de gemaakte ontmoette en welke vernederingen hij moest ondergaan. Je krijgt een gevoel van sympathie voor de jongen die uiteindelijk zelf vreselijke dingen zal gaan doen. Ondanks de gruwelijkheden die in het verhaal voorkomen, is het een zeer ontroerend verhaal. Dat klinkt tegenstrijdig, maar vooral het einde raakte mij.

Deze bronvertelling is wederom een prachtig verhaal uit de bijzondere wereld die Sophia Drenth heeft geschapen. Het is een verhaal met uitersten wat emoties en handelingen betreft en dit maakt het verhaal zo bijzonder. Ik geef Kleine moordenaar graag 5 sterren.

Afgelopen zaterdag 3 maart 2018 won Sophia Drenth met haar boek Bloedwetten – Verlossing de Bastaard Fantasy Award. Verder staat de schrijfster op dit moment met haar boek Bloedwetten – Verlossing twee keer op de shortlist bij de publieksverkiezingen van The Indie Awards: ‘beste boek’ en ‘spannendste boek’. De uitslag volgt 14 april aanstaande.

Jeanine

Eerder verschenen op Perfecte Buren.