Foodtruck fiasco fiësta

Zondag, 5 september, 2021

Geschreven door: Saskia M.N. Oudshoorn
Artikel door: Sonja Hubregtse

De auteur weet de gevoelens bewonderingswaardig te omschrijven

[Recensie] De 24-jarige, onrustige en tevens ongeduldige Bertina (voor vrienden ook wel Tien of Tinus) heeft besloten haar studie Psychologie even in de ijskast te zetten voor een sabbatical. Aangezien dit haar tweede studie is, vindt ze het tijd worden voor iets anders. Ze wil een foodtruck kopen en lekker eten verkopen op gezellige ‘fiësta’s’.

Wanneer ze een te gekke, tweedehands retro foodtruck op het internet ziet, start haar avontuur. Het blijkt namelijk een fiasco, maar daar komt ze pas achter als ze gestrand is op de snelweg en haar enige hoop Mats is; haar jeugdliefde.

In het tweede deel, Een ijskoude klus, draait het vooral om het opknappen van de ijswagen. Ze krijgt daarbij hulp van haar vader en Mats. Zelf helpt ze Mats met zijn website en social media. Al snel komen ze erachter dat ze elkaar nooit helemaal losgelaten hebben, maar ondertussen heeft Mats een vriendin en Tinus een collega die wel erg veel moeite voor haar doet.

In het derde (tevens laatste) deel, Meisje met het ijsje, richt ze zich zoveel mogelijk op haar foodtruck en haar eerste festival. Wanneer ze na een dag hard werken even bijkomt naast haar foodtruck, ziet ze in haar ooghoek iemand over het hek klimmen…

Archeologie Magazine

Zal het foodtruckavontuur een koud kunstje worden of komt Tinus van een koude kermis thuis?

De Foodtruck fiësta-serie bestaat uit drie e-books te weten: In de ijskast, Een ijskoude klus en Meisje met het ijsje. De auteur heeft het verhaal goed verdeeld over deze drie delen. In ieder deel staat een belangrijke gebeurtenis centraal en is er een ‘trigger’ te vinden zodat de lezer nieuwsgierig wordt gemaakt naar het volgende deel.

De verhaallijn wordt, na een paar hoofdstukken, verteld vanuit Bertina én Mats. Dit is erg leuk omdat je als lezer hun standpunten, ideeën en emoties kan ervaren. Er wordt bij beiden verteld vanuit het ik-perspectief.

Hoe verder je komt in het boek, des te meer je te weten komt over de karakters van de personages.

In het begin, wanneer de relaties tussen de personages nog niet geheel duidelijk zijn, lijkt het alsof de auteur een zijweg neemt die enigszins verwarrend overkomt. Wat eerst chaotisch lijkt, blijkt later een handige sprong te zijn geweest om zo subtiel meer te weten te komen over vroeger.

De auteur weet de gevoelens bewonderingswaardig te omschrijven. Je krijgt een brok in je keel wanneer Bertina en Mats elkaar niet meer mogen zien. Je voelt hun pijn en onmacht; de fysieke pijn dat de verliefdheid niet toegestaan was en welke impact dat had. Ook lees je over het wel en wee van een scheiding tussen twee ouders en leef je mee met Tinus wanneer ze in een situatie belandt waarin haar eerste liefde zo dichtbij is, maar ook zo ver weg. Haar pijn, verdriet en hunkering zijn voelbaar bij de lezer. De intieme momenten worden mooi en prettig omschreven.

De beschrijving van de foodtruck is gedetailleerd en zeer amusant (iets met muizen en schimmelvlekken). Hoewel de hoofdpersoon het vast niet amusant vindt, zorgde het voor een lach op mijn gezicht. Je hebt met haar te doen aangezien er zoveel dingen mislukken en daardoor ben je reuzebenieuwd wat ervan terecht gaat komen. Zeker omdat het ‘fiasco’ genoemd wordt. In alle boeken gebruikt de auteur flink wat humor en komen uitspraken als ‘iets wat in de verte op een vloeibaar geworden appel lijkt’ veelvuldig voor.

Een zeer vermakelijk gedeelte, waarbij ik hardop gelachen heb, is waarin een hoofdpersoon te veel gedronken heeft. De hilarische conversaties en de netelige situatie waarin beiden zich bevinden, zorgen ervoor dat je het boek niet weg kunt leggen.

De tijdsperiode is, in de eerste twee boeken, goed en geleidelijk. Er zijn geen stukken die plotseling overgeslagen worden of waarbij de tijd versneld gaat. Helemaal aan het einde van boek drie is het enigszins jammer dat dan de tijdspanne plotseling snel gaat. Situaties die al een tijdje in het boek spelen, komen tot een ontknoping dat nogal snel en bondig omschreven wordt terwijl het best een belangrijk aandeel in het verhaal heeft.

De afwisseling van romantiek, het verwezenlijken van een droom, situaties waarin je nieuwsgierig gemaakt wordt, mooie vriendschappen, avontuur en humor is een perfecte combinatie voor een feelgoodroman. Ik geef de boeken daarom vier sterren.

‘Het heeft geen zin om moeite te doen om de scherven van een vaas te lijmen als je er toch geen bloemen meer in gaat zetten’ – Foodtruck fiësta

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur: