Blogtour 'Gefaald'

Zondag, 24 februari, 2019

Geschreven door: Ellen Lina
Artikel door: Perfecte Buren

Nick is veertien wanneer hij met zijn vader Stijn naar Texel gaat. Minder dan een jaar geleden is hij zijn moeder verloren en vader en zoon krijgen hun leven niet goed op de rit. Stijn heeft moeite met Nick, er zijn ook nogal wat stoorzenders. Het verzet van Nick tegen alles en iedereen drijft een wig tussen vader en zoon. Op Texel ontmoeten ze Vesper en vanaf het eerste moment heeft Nick een zwak voor haar. Maar ook zijn vader valt als een blok voor Vesper en het onverwachte gebeurt, ze worden verliefd. Omdat Stijn het steeds drukker krijgt met zijn bedrijf ontfermt Vesper zich over Nick, die ondanks alle aandacht en zorg toch dieper wegzakt in de problemen. De jongen is overtuigd van het feit dat hij nutteloos is, niets kan en geen toegevoegde waarde heeft voor het gezin. Op basis hiervan maakt hij keer op keer foute keuzes en komt met de verkeerde mensen in aanraking. Alles onder het oog van zijn machteloze ouders. Het is een kwestie van tijd eer de boel escaleert.

Geheimen, wie heeft er geen? Maar soms drukt de last van een geheim zo zwaar dat het je hele leven overhoop gooit. Daar weten de hoofdpersonages in Gefaald alles van. De proloog zet al meteen de toon voor wat er gaat komen, dat voorspelt niet veel goeds. Het gevoel van verbazing en woede is voelbaar, je weet het nog niet te plaatsen, maar dat komt wel én hoe!

Ellen Lina heeft met Gefaald een realistische en actuele thriller neergezet. Geheel in de belevingswereld van een opgroeiende jongvolwassene, de excessen en verleidingen die ze op hun pad kunnen krijgen en hoe snel iets fout kan lopen. Maar dat is niet alles. Lina doet er nog een schepje bovenop en verwerkt een gezinsdrama in een verhaal dat maar moeilijk weg te leggen is. Haar vlotte schrijfstijl, de pure dialogen en continu onderliggende dreiging maken Gefaald tot een ware nachtmerrie. Het is een rollercoaster aan kwelgeesten, spanning en emoties, de ultieme test als het op geduld en incasseringsvermogen aankomt. En het meest bijzondere is misschien nog wel dat je met alle drie de hoofdpersonages wel binding krijgt. Nick verknalt het echt, maar toch ontwikkel je een zwak voor hem, er speelt zoveel meer waardoor hij je sympathie verdient. Ondanks zijn onberekenbaarheid heb je het met hem te doen, juist omdat zijn acties en keuzes gebaseerd zijn op onterechte aannames en een grote mate van onzekerheid. Vesper ziet dat net zo maar schat het niet goed in en ondervindt daarvan de gevolgen. Nick komt letterlijk tussen zijn vader en Vesper in te staan.

Omdat Lina per hoofdstuk wisselt van perspectief en ook flashbacks verwerkt ligt het leestempo hoog, de spanning stijgt en je leeft enorm mee met wat er gebeurt. Stukje voor stukje ontrafelt zich een spannend verhaal dat heel realistisch is en waarin rekening wordt gehouden met de beleving vanuit Stijn, Nick en Vesper. Deze sterke personages, de heftige confrontaties, de overtuigende verhaallijn en alle randverschijnselen zijn goed uitgewerkt. Emoties als wanhoop, angst, frustratie, machteloosheid, paranoia en onvoorwaardelijke liefde passeren de revue, maar is houden van wel genoeg? De drie zitten gevangen in een onmogelijk scenario waarin oud zeer, wraak en bedreigingen elkaar in een moordend tempo opvolgen. Lina laat geen losse eindjes achter, het verhaal klopt en neemt diverse keren een meer dan verrassende wending. Net wanneer je denkt dat de situatie hopeloos verloren is, wordt het nog erger…

Bergen

De grote kracht van Gefaald is de grote mate van realiteitszin. Alle personages komen op papier tot leven, ze begeven zich in een web waaruit ze moeilijk kunnen ontsnappen. Voor alle drie de personages valt iets te zeggen, zowel positief als negatief. De drang naar het hebben van een goed functionerend gezin is wat hen bindt, maar dat maar niet wil lukken, ze falen in dat opzicht allemaal op meerdere vlakken. Toch is er sprake van ongekende toewijding die zorgt voor begrip en blijvende steun. De band tussen Vesper en Nick is veelzeggend en vatbaar voor discussie, maar wanneer je het verhaal eenmaal kent is daarvoor zelfs begrip. En dat doet Lina op een bijzonder overtuigende wijze want hun relatie is minstens controversieel te noemen. Ik vind het knap dat ze dit aandurft en als thema heeft verwerkt. Vooral omdat alles meerdere lagen kent en dus niet zo simpel ligt.

Dit alles maakt Gefaald tot een krachtige psychologische thriller. De spanning, het thema, de uitwerking, het heldere taalgebruik, de actualiteit, de actie en de psychologie die tot in de finesse is uitgewerkt en maken dat Gefaald in alle opzichten geslaagd is. De titel is zowel eenvoudig als allesomvattend. Alles bij elkaar opgeteld geef ik deze steengoede pageturner dan ook graag het maximale aantal sterren, vijf stuks!

Patrice

Eerder verschenen op Perfecte Buren.