Geheugenspel

Maandag, 23 november, 2020

Geschreven door: Nina Verheij
Artikel door: Jeannie Bertens

Spannende thriller stemt tot nadenken

[Recensie] Nina Verheij debuteerde vorig jaar met Fatale Keuzes, een thriller met Emily Gagliardi in de hoofdrol. Emily is nu afgestudeerd en werkt bij de politie. Ze worstelt nog steeds met de keuzes die ze in het verleden heeft gemaakt. Keuzes die niet altijd goed afgelopen zijn. Keuzes die haar niet loslaten. Zo is er Paul, de gewezen rechercheur die nu in de gevangenis zit voor zijn keuzes. Paul was de collega en vriend van Ben, de vader van Emily. Ben is twintig jaar geleden tijdens zijn werk neergeschoten en gestorven. De moordenaar heeft bekend en heeft zijn straf uitgezeten of toch niet? Paul heeft het zaadje van de twijfel in het hart van Emily gezet aan het einde van Fatale Keuzes. ‘De verkeerde dader heeft vastgezeten voor de dood van je vader’ had Paul haar gezegd en Emily kan dat niet vergeten. Wie was het dan wel en waarom? Paul was haar mentor geweest toen Emily nog studeerde en stage liep bij de politie, haar steun en toeverlaat wanneer het in haar leven tegen zat, haar rots in de branding. Totdat ze onbedoeld té diep in zijn leven wroette, toen liet Paul een heel andere kant van zichzelf zien. Een kant die ze maar niet kan vergeten en vergeven. Daarom duurt het ook lang totdat Emily haar moed bij elkaar raapt en Paul op gaat zoeken in de gevangenis. Paul weet immers meer over de dood van haar vader…

Nadat Paul uit de gevangenis is ontslagen, gaan ze samen, in het geheim, op onderzoek uit. De auteur werkt met drie verhaallijnen, twee in het verleden in 1998/1999 en een in het heden, 2019. Ze wisselen elkaar af, Emily staat centraal in de verhaallijn van 2019. Ben, haar vader en Paul spelen de hoofdrol in de ene verhaallijn van 1998/1999 en in de andere krijgen we het perspectief van de vermeende daders te zien. Door de afwisseling en de relatief korte hoofdstukken blijft het tempo hoog. De auteur heeft een ingewikkeld en spannend plot bedacht met een aantal mooie wendingen die je niet ziet aankomen. Emily Gagliardi ontwikkelt zich tot een speurder van formaat, de appel valt niet ver van de boom want dat was haar vader ook. Net als hij is ze geneigd om veel op eigen houtje te doen, soms met gevaar voor eigen leven. Toch heeft ze ook geleerd van de dood van haar vader, hij nam immers die laatste keer té veel risico, die fout zal zij niet maken!

Geheugenspel is niet alleen een spannende thriller, het is ook een boek dat je tot nadenken stemt. Wat is goed en wat is fout? Het is niet zo zwart/wit als dat je vaak denkt. Er zijn vele tinten grijs en waar ligt de scheidslijn? En wat als je van gemaakte keuzes in het verleden spijt krijgt? De keuzes zijn gemaakt en niet meer terug te draaien maar kun je nog iets met de consequenties ervan? Nina Verheij laat beide kanten van de medaille zien in een mooi verhaal dat een dikke vier sterren waard is. Ik hoop snel weer een nieuw avontuur van Emily Gagliardi te mogen lezen!

Boekenkrant

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Blinde Wraak

Geheugenspel

Fatale keuzes