Het magische meer

Vrijdag, 26 november, 2021

Geschreven door: Rani de Vadder
Artikel door: Jeannie Bertens

spannend jeugdavontuur overgoten met een pittig fantasysausje

[Recensie] Rani de Vadder is studente Toegepaste Taalkunde Chinees en Engels. Ze debuteerde in 2020 met Toxine, gevolgd door haar eerste jeugdboek Draco. Het Magische Meer is haar tweede jeugdboek.

De tweeling Fie en Minne heeft een magische wereld geschapen, Wilthaven. In hun dromen hebben ze er al vele reizen naar toe gemaakt. Maar nu is alles anders. Minne is heel erg ziek geworden, ze ligt nu in een diep coma. De dokters staan voor een raadsel, ze weten niet of Minne ooit nog zal bijkomen.

Hun ouders zijn radeloos en Fie? Fie denkt dat er heel iets anders aan de hand is. Volgens haar slaapt Minne en komt dat doordat haar in Wilthaven iets naars is overkomen. Ze wil Minne graag helpen en besluit zelf in haar dromen ook af te reizen naar hun magische wereld. Ze krijgt daarbij hulp van Alex die zich een ware vriend toont en van Kiwi, de dikke kat. Alex staat in eerste instantie nogal sceptisch tegenover Wilthaven. Maar al snel went hij eraan dat ze in een heel andere wereld zijn, eentje die normaal gesproken lieflijk en vredevol is, maar die de laatste tijd erg veranderd lijkt.

Vooral in het donker is het niet veilig in Wilthaven, er lopen allerlei monsters rond met wie ze de strijd aan moeten gaan. Zo is er de afschrikwekkende trolkat, die alle melk in de verre omtrek steelt. En waar een trolkat is, is ook een heks. En wat voor een! Fie en Alex blijven de eerste keer slechts een paar dagen in Wilthaven. In hun eigen wereld is dat ongeveer een nacht. Net lang genoeg zodat de volwassenen niets merken. Want de ouders van Fie en Minne zijn erg voorzichtig geworden nu Minne zo ziek is. Ze zouden vast niet willen dat ook Fie gevaar loopt. Bovendien geloven de volwassenen niet dat Fie iets zou kunnen doen om Minne te helpen. Fie en Alex staan er dus alleen voor en ze kunnen maar sporadisch naar Wilthaven, alleen in de nachten dat Alex bij Fie logeert en ze samen kamperen in de tuin.

Yoga Magazine

Maar Fie en Alex met hun onverwachte bondgenoot Kiwi geven niet op, met gevaar voor eigen leven gaan ze de strijd aan met trolkat, de heks, trollen en nog veel meer monsters. Maar wat nou als hen ook iets overkomt, kunnen ze dan nog terug of raken zij dan ook in coma? En wat betekent dat voor het voortbestaan van Wilthaven?

Wederom heeft Rani de Vadder een spannend jeugdavontuur overgoten met een pittig fantasysausje. Fie en Alex worden gaandeweg het avontuur dikke vrienden, samen weten ze steeds een uitweg te vinden, de ene keer door een list, de andere keer door de kracht van hun fantasie. Ze bedenken kinderlijk eenvoudige oplossingen die een volwassene nooit bedacht zou hebben maar die wél werken. Ze heeft een aangename schrijfstijl, hanteert de juiste woordenschat voor de beoogde doelgroep. Een doelgroep die wel tegen een stootje moet kunnen want af en toe wordt het wel érg spannend en soms ook eng. Het mooie is dat ze ruimte laat voor de eigen fantasie van de lezer. Vier dik verdiende sterren dus.

Eerder verschenen op Perfecte Buren