Lucht

Dinsdag, 9 maart, 2021

Geschreven door: Lara Reims
Artikel door: Jeanine Feunekes-Both

Een futuristische wereld

HALLO? BEN JE DAAR?
IS DAAR IEMAND?

[Recensie] Romi is bijna vijftien jaar en woont in de Pit, een kolonie en onderzoekscentrum op Mars, waar zij ook geboren is. Het belangrijkste project waaraan de Marsbewoners werkten was het sneller opwarmen van Mars, zodat er een klimaat zou ontstaan waar mensen vrij in zouden kunnen leven zonder bescherming. Helaas is dit door omstandigheden stil komen te liggen, waardoor Romi ondergronds in de Pit woont. Aangezien er in de Pit maar beperkte ruimte is, gelden er strenge regels om zo veilig mogelijk te leven. Romi is de jongste van de bewoners, zo’n vijftien in totaal. Na haar geboorte was er helaas geen plek meer voor nieuwe kinderen. Romi verlangt naar de aarde, naar vrijheid, aangezien ze zich op Mars opgesloten voelt.

Ze wil er op een dag naar toe. Ze wil in de zon liggen, in de regen lopen en ademhalen zonder een beschermende bubbel om zich heen. Helaas is er geen verbinding meer met aarde en haalt zij al haar informatie over die planeet uit bestanden die ze tot haar beschikking heeft. Romi is geïnteresseerd in het verleden, in hoe de stichter van de kolonie die zij Vader noemen zich voelde. Dankzij de moderne techniek kan ze de landing op Mars tot in detail meemaken. Ze hoopt op deze manier iets meer te begrijpen over haar leven op Mars en waarom de missie is mislukt.

Op een dag maakt Romi haar tot haar grote schrik contact met een jongen die Ciro heet. Hij beweert dat dat hij op aarde woont. Ze weet in eerste instantie niet wat zij daarmee aan moet. Is ze gek aan het worden? Ciro is zelf ook stomverbaasd als hij in zijn hoofd de woorden hoort ‘Ik ben van Mars’. Hij weet niet of het een hallucinatie is of toch werkelijkheid. Hij twijfelt of hij het er met iemand over moet praten. Hij is echter bang dat niemand hem zal geloven, vooral zijn ouders niet, die hem een fantast noemen. Daarnaast is Ciro bang dat hij, net als sommige anderen, last heeft gekregen van spinschimmigheid, een psychische aandoening waar steeds meer mensen last van lijken te krijgen. De oorzaak is volgens specialisten een vermenging van de werkelijkheid met de beelden die door het hoofd zelf worden gemaakt met de virtuele werkelijkheden. Ciro gaat na het contact op internet op zoek naar informatie over leven op Mars, maar kan helaas weinig vinden. Ook Romi gaat als ze van haar verbazing is bekomen op zoek naar een antwoord. Is Ciro echt of is er iets anders aan de hand?

Boekenkrant

Wat heeft Lara Reims weer een prachtig verhaal geschreven vol moderne technische snufjes en uitvindingen die het leven van mensen makkelijker kunnen maken. Wat ik erg leuk vond ik dat er al gelijk in het begin een verwijzing is naar haar Rémi-trilogie upgrade remi 1.0 als Romi tegen Icky, haar persoonlijke coach die in haar chip zit, roept: ‘Ik wou dat ik nog leefde in de tijd van de lenzen, die toegang gaven tot de virtuele wereld. Die kon je tenminste nog uitdoen! Jij houdt nooit je mond tenzij ik je uit mijn hersenen snijd.'(Pagina 14).

Tijdens de gesprekken met Icky laat de schrijfster zien dat ze haar klassiekers kent. Icky heeft het namelijk tijdens een gesprek met Romi over de eerste wet van de robotica. Dit is een verwijzing naar de sciencefictionschrijver Isaac Asimov, die drie regels heeft opgesteld hoe robots zich in het universum dat hij heeft verzonnen, zich dienen te gedragen (bron: Drie  wetten van de robotica. Hieruit blijkt wel wat een grote liefhebber Lara Reims van sciencefictionverhalen is.

Lara Reims neemt de tijd om beide werelden en de levens van de tieners goed neer te zetten. Het is een futuristische wereld, met technische snufjes waar wij alleen maar van kunnen dromen. Net als bij de trilogie van Rémi van Lara Reims ben ik onder de indruk van haar fantasie over welke techniek wij zouden kunnen beschikken in de toekomst en op welke positieve manier deze ons leven zou kunnen beïnvloeden. Er komen veel actuele thema’s aan bod, zoals informatievrijheid, privacy en fake-nieuws.

Met name de veranderingen op aarde, de Gamechanger zoals de mensen het noemen, speelt een grote rol in het verhaal. Deze Gamechanger heeft veel mensen het leven gekost en heeft voor een ecologische revolutie gezorgd. De mensheid werd gedwongen zich te richten op het in stand houden van het leven. De aarde is als Ciro vijftien is een veilige plek geworden als je je maar aan de regels houdt en niet vergeet door de scanners te gaan. Het is een duidelijke verwijzing naar de situatie waarin wij nu leven met de maatregelen om coronabesmetting te voorkomen. Als Ciro bijvoorbeeld beelden ziet van vroeger, verbaast hij zich dat mensen als mieren erg dicht bij elkaar in de buurt waren. Hij kan zich hier niets meer bij voorstellen, hij is het gewend om afstand te houden. Dankzij technische uitvindingen worden de mensen ook gewaarschuwd als ze te dicht bij elkaar komen. Je kunt goed op deze manier leven zolang je je maar aan de regels houdt. Ciro heeft het hier soms moeilijk mee. Hetzelfde geldt voor Romi op Mars: zolang ze zich bezig houdt met haar taken en niet te nieuwsgierig is naar het verleden, is haar leven weliswaar eenvoudig maar leefbaar. Beide tieners kunnen hun nieuwsgierigheid echter niet bedwingen en dit is niet zonder gevolgen.

Naast dat Lucht een spannend sciencefictionverhaal is met een goed plot en intriges die het verhaal spannend houden, vind ik het ook geschikt om kinderen aan het denken te zetten over de manier waarop we nu leven met de coronamaatregelen en welke gevolgen dit zou kunnen hebben. Lara Reims heeft met dit boek op het gebied van gezondheid en privacy een toekomst geschetst die waarheid zou kunnen worden. Verder is de titel naar mijn mening erg goed gekozen. Lucht kun je namelijk tijdens het lezen op meerdere manieren interpreteren. Ik geef Lucht van Lara Reims graag 4 welverdiende sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Tijl en de Tijdbom

Lucht

Auteur:
Lara Reims
Categorie(ën):
Young Adult

Levy en het Witte Wonderdoosje

Rémi 1 - Upgrade

Water

Auteur:
Lara Reims
Categorie(ën):
Young Adult

Lucht