"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Mama heks

Dinsdag, 19 april, 2022

Geschreven door: Kaat De Kock
Artikel door: Saskia Imbert

Mooi en interessant heksenverhaal

[Recensie] Als Stella tijdens een stormachtige nacht met volle maan een kat voorbij haar raam ziet vliegen én de dag nadien een rattenstaart tussen haar boterhammen vindt, moeten haar ouders toch eens dringend met haar praten. Wat blijkt? Papa had de brooddozen van Stella en mama omgewisseld. En mama vloog voorbij haar raam met Tijger (hun kat die eerder op een panter lijkt) achter op haar bezem toen ze terugkwam van een heksenfeestje. Het is dus tijd om het grote geheim aan Stella te vertellen. Oma, die toch niet dood is, is een heks. En mama is een heks. Is Stella dan ook een heks?

Om dit uit te zoeken gaan Stella en haar moeder naar het heksendorp, De Zevende Kring, in een bos waar oma woont. Enkel echte heksen krijgen op een magische manier toegang tot deze plek, voor anderen is deze plaats onzichtbaar. En ja, het lukt Stella. Ze blijkt dus ook een heks te zijn. De kennismaking met haar oma en de andere heksen verloopt zeer hartelijk. En ze heeft er meteen een vriendinnetje bij, Aurora, ook een jong heksenmeisje. Samen met Eva (haar beste schoolvriendin) en Aurora bedenkt Stella een mooi plan om de heksen terug tussen de dorpsbewoners te krijgen.

Kaat De Kock weet op een subtiele manier een mooi verhaal te verweven met heel wat wijsheid, dit alles op maat van de jonge lezertjes. Mama Heks vertelt onder meer een klein beetje over de geschiedenis van de hekserij, over de vooroordelen, over de uitsluiting. Hoe de mensen bang zijn om wat ze niet kennen en hoe de heksen geen zin meer hadden om zich steeds te moeten verdedigen. Maar heksen zijn goedaardig, ze zien er normaal uit én ze willen de mensen gewoon helpen met hun bijzondere gaven.

“Zo zijn mensen. Als ze een idee in hun hoofd hebben gestopt, dan krijg je het er niet meer zomaar uit. Zo is het ook met de heksen gegaan. Iemand zei dat ze gevaarlijk waren, en de rest geloofde het meteen.”

Pf

Het verhaal is niet echt spannend of griezelig, helemaal anders dus dan de sprookjes over boze en slechte heksen. Kaat De Kock zorgt zeker ook voor een vleugje humor in haar verhaal. De schrijfstijl is heel gemoedelijk en duidelijk, het is alsof de auteur het verhaal gewoon tegen je zit te vertellen. Mama heks kan als een gewoon luchtig verhaal worden gelezen, maar het kan zeker ook verder worden uitgediept omdat er heel wat interessante thema’s aan bod komen. Hekserij, pesten, jaloezie, vriendschap, vertrouwen, samenwerken, familiebanden, laten zien wie je écht bent,… er valt veel te ontdekken in dit jeugdboek! Het doelpubliek zijn de lezertjes van 7/9 jaar, maar ook als voorleesboek lijkt het me zeker een aanrader.

Zoals steeds staat uitgeverij Hamley Books garant voor een zeer verzorgde uitgave. Het boek bevat veel leuke details. Een bezemsteel aan het begin van elk nieuw hoofdstuk, spinnenwebben in de hoeken van de bladzijden en de zwarte kat krijgt natuurlijk ook zijn plaatsje. Mama heks bevat ook vier grotere prenten, getekend in een lieflijke stijl. Hier had ik er graag meer van gezien, zo mooi! Misschien was het wel fijn geweest als er voor één bepaalde stijl werd gekozen voor de illustraties doorheen het boek en de cover?

Mama heks is een mooi én interessant verhaal dat ik graag beoordeel met 3,5 schitterende sterren.

“In één dag tijd was ze een heks geworden, had ze een oma gekregen en een nieuwe vriendin gemaakt die haar grootste geheim kende.”

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Bruiloft in de B&B

De B&B - Zomer in de B&B

Mama Heks

De B&B 1 - Winter in de B&B