Marie Boe 2 - Het magische moeras

Vrijdag, 29 april, 2022

Geschreven door: Michael Reefs
Artikel door: Peter van Bavel

The Whole of the Moon

[Recensie] Wederom wordt de aandacht opgeëist door de werkelijk schilderachtige magische illustraties van Aleksandar Zolotic, qua uiterlijke kenmerken. Het tweede deel oogt daarnaast dikker dan zijn voorganger en nodigt uit om snel te beginnen.

Het verhaal gaat verder waar het eerste deel, Het spook van villa Donkerhout,  is geëindigd en we maken ons naast een hele trits aan fantasierijke avonturen van hoofdpersonages Marie en haar beste vriend Jasper, op voor de tweede confrontatie met de Geestenkoning, wanneer het volle maan is.

Naast het feit dat het verhaal wederom spannend en bovenal vernieuwend is (Ooit eerder al een lachpaca ontmoet?), valt mij op dat de terugverwijzingen naar de avonturen uit het eerste deel, veel ruimte vragen in het eerste deel van dit nieuwe avontuur. Als opfriscursus is het prettig, wanneer je het vorige avontuur nog maar kort geleden las, haalt het de vaart aanvankelijk behoorlijk uit dit tweede deel. Daarnaast is het raamwerk van het avontuur vrijwel identiek en wordt de afwisseling gevonden in de meer uitgewerkte en verdiepende verhaallijnen van een klein aantal personages.

Het vervelende meisje Janna, de strijd tegen de Geestenkoning en de angst voor het schaduwbos zijn terugkerende onderwerpen. Deze kunnen de lezende kinderen het gevoel van herkenning geven en kunnen het anderzijds ook voorspelbaar en saai maken.

Technisch Weekblad

Samengevat is er voldoende extra spanning te vinden in Het magische moeras, naast een deel aan terugkerende gebeurtenissen.

Veel aandacht is erin deze serie voor interactie met de lezers naast het eigenlijke verhaal. In de eerste recensie, gaf ik al aan hieraan aandacht te besteden. Hiermee wordt het zoveel meer dan alleen een boek.

Via een QR-code in het boek kun je eenvoudig een pakket bestellen ter ondersteuning van je boekbespreking, je kunt een quiz doen over wat voor een type spokenjager jij bent en er wordt veel gespeeld met verschillende lettertypes, naast een korte kennismaking met de auteur.

Het tweede deel heeft geen quiz, geen korte informatie over de auteur en is daarnaast gedrukt op een andere (minder fraaie) papiersoort. Daarmee lijkt het boek dikker dan het eerste deel maar is dit niet.

Het tweede boek geeft wel de mogelijkheid om middels her en der geplaatste QR-codes de mogelijkheid om een zijlijn van het verhaal te vervolgen op PC, of mobiel apparaat. Een hele leuke interactieve vondst met twee keerzijdes. De teksten zijn (nog) niet beschikbaar en de vraag is of dit voor de doelgroep van jonge lezers een grote reikwijdte heeft.

Al met al, ben ik liefhebber van de reeks en blijf ik nieuwsgierig naar het vervolg van het verhaal en naar de houdbaarheid van enkele repetitieve verhaallijnen. De interactieve toevoegingen uit het eerste deel hebben helaas (nog) geen vervolg gekregen in het tweede deel. Een ster minder dan het magische eerste deel, maakt drie sterren voor dit magische moeras.

Persoonlijke songtekst:
‘I pictured a rainbow
You held it in your hands
I had flashes
But you saw the plan
I wandered out in the world for years
While you just stayed in your room
I saw the crescent
You saw the whole of the moon
The whole of the moon’
(The Waterboys – ‘The Whole of the Moon’)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Marie Boe 2 - Het magische moeras

De Tempeljagers 4 - De speer van Odin

Marie Boe 1 - Het spook van villa Donkerhout

De Tempeljagers 3 - De vloek van de Inca's

Het geheim van het Klavertjesplein