Onderuniversum

Woensdag, 30 juni, 2021

Geschreven door: Pen Stewart
Artikel door: Peter van Bavel

De auteur neemt veel tijd om haar lezers de wereld te tonen zoals deze door ons is achtergelaten voor het nageslacht

[Recensie] Nadat ik een post op Instagram had geplaatst om middels een foto te tonen dat ik dit boek ging recenseren, ontving ik direct een wens van auteur Pen Stewart waarin ze mij veel plezier en avontuur wenste. Achter deze warme reactie ging een subtiele hint schuil. Ik had de boektitel in twee woorden genoteerd. Zij had in haar reactie de woorden aaneengesmeed tot Onderuniversum. Ik heb de tip dankbaar in ontvangst genomen.

Onderuniversum is haar debuut bij Uitgeverij Hamley Books die in mijn ogen een kwaliteitsuitgever is. Pen Stewart debuteerde in 2017 met haar verbeeldingsroman Wintercode nadat zij in de jaren daarvoor al meerdere nominaties binnensleepte voor haar korte verhalen. Tevens schreef ze twee verhalenbundels.

Samen met Sandra en Cathy van Uitgeverij Hamley Books bedacht zij op de stand van de Brugse Boekhandel de wereld van het Onderuniversum, wat enkele maanden later leidde tot een manuscript van dit boek dat slechts het begin is van een reeks. De titel De drie Einsteins zal het tweede deel worden uit de serie.

Pen Stewart is een kruisvaarder voor het fantasyboek. Ze streeft naar meer bekendheid voor dit genre en zij heeft bij Creatief Schrijven met succes het voorstel gelanceerd om ook een fantasy-opleidingstraject voor auteurs te starten in Vlaanderen.

Het Weer Magazine

Het verhaal van Onderuniversum overschrijdt wel degelijk de Vlaamse landsgrenzen en speelt zich deels ook in Nederland en met name in Amsterdam af. Niet in het verleden of in het heden, maar in het jaar 2665 na Christus.

Hoofdpersonage is Julian o’ Mallaghan die is toegetreden tot het Amsterdamse stadsleger waar ook zijn vriendin Kim Katara werkzaam is. Op een routine patrouille loopt alles mis en moet Julian noodgedwongen verder zonder zijn vriendin.

Het verhaal gaat over de zoektocht naar de verdwijning van Kim en het politieke klimaat dat bestaat uit oorlogen, wantrouwen en geheime missies binnen Europa. Een ondergrondse uitbarsting met het epicentrum onder de kerncentrale van Doel, bij Antwerpen is het begin van een serie onverklaarbare en gewelddadige gebeurtenissen waarin Julian hulp krijgt uit de meest verrassende en fantastische creaties uit het brein van auteur Pen Stewart.

Doelgroep van het boek is de jongvolwassen groep lezers van vijftien jaar en ouder. Er komt naast romantiek ook bruut en bloederig geweld voor, waardoor jongere lezers dan de doelgroep een mindere nachtrust zouden kunnen beleven.

Haar manier van schrijven is gedetailleerd te noemen. Ze neemt veel tijd om haar lezers de wereld te tonen zoals deze door ons is achtergelaten voor het nageslacht. Een niet moralistisch staaltje vakwerk om de lezer te leren om zuinig te zijn op moeder Aarde.

Ondanks de vele details leidt dit nooit tot tempovertraging. Het verhaal wervelt werkelijk van start tot finish. Het verhaal zelf, de wonderlijke personages en creaturen, de levenslessen en het uiterlijk van het boek smeden het geheel tot een magische ervaring.

Stofsleuven, aniborgen, bovenstraters, de bovenwereld en dubbelaars. Het zegt u waarschijnlijk niets. En ik krijg na Onderuniversum de gedachten niet uit mijn hoofd om terug te keren naar al deze plaatsen en wezens in de gecreëerde wereld van Pen Stewart.

Naast een epiloog en een dankwoord, bestaat het boek uit vijftien hoofdstukken die voorafgegaan worden door een zwart-wit gekleurde illustratie die het decor toont waar het komende hoofdstuk zich afspeelt. Het is volledig ondersteunend aan het verhaal. Speciale vermelding voor het omslagontwerp van PsyCat Cover Designs. Een fantastisch resultaat. Tevens voor het redigeerwerk. Ik heb geen fouten kunnen ontdekken. Opnieuw een kwaliteitsuitgave van Hamley Books.

Er zijn in het verhaal verwijzingen naar onze tijd door onder meer het refereren naar het werk van Stephen King, de Koude Oorlog en William Shakespeare. Het boek bevat een verwijzing naar Cymbeline, het toneelstuk over de Britse Koning, geschreven door Shakespeare.

Het bracht mij bij de song Cymbaline van Pink Floyd. Onderstaande lyrics hebben qua inhoud weer raakvlakken met het verhaal van Onderuniversum. En dat maakt het geheel net zo rond als de cirkels op de omslag van het boek.

Met heel veel plezier geef ik dit boek vier hele dikke sterren. En kijk ik verwachtingsvol uit naar het tweede deel.

Persoonlijke songtekst:
‘A butterfly with broken wings
Is falling by your side
The ravens all are closing in
And there’s nowhere you can hide
Your manager and agent
Are both busy on the phone
Selling coloured photographs
To magazines back home

And it’s high time
Cymbaline
It’s high time
Cymbaline
Please wake me’
(Pink Floyd – Cimbaline)

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Onderuniversum