Blogtour

Dinsdag, 22 september, 2020

Geschreven door: Aloka Liefrink
Artikel door: Perfecte Buren

Aloka Liefrink is geboren in Kerala en geadopteerd door een Vlaams-Nederlands echtpaar. Haar boeken worden omschreven als ‘indringende, ijzingwekkende thrillers’. Solovlucht is haar achtste boek. Het thema in dit boek is intra familiaal geweld. Met dit boek wil de auteur ons laten zien dat de slachtoffers geen zwakke vrouwen zijn. De daders pakken hun slachtoffers helemaal in, ze isoleren hen van de buitenwereld, reduceren hun identiteit tot minder dan nul. Ze kunnen nergens meer heen voor hulp….

De hoofdpersoon uit dit verhaal is Savarana. Savarana komt oorspronkelijk uit India en is geadopteerd. Later komt er in het gezin nog een broertje, Jafar, ook uit India, bij. Savarana en Jafar groeien niet op in een gelukkig stabiel gezin. Hun moeder voelt geen liefde voor hen, ze drinkt veel en laat al vroeg het huishouden over aan Savarana. Op enig moment wordt de scheiding tussen de ouders uitgesproken, De moeder duikt met Savarana en Jafar onder. Ze gunt haar ex-man de kinderen niet. De situatie voor de kinderen verslechtert. Gelukkig weet de vader hen op te sporen en Savarana en Jafar mogen van de rechtbank kiezen bij wie ze willen wonen. Ze kiezen voor vader. De fysieke en geestelijke mishandelingen zijn verleden tijd. Savarana moet weliswaar nog steeds het hele huishouden draaien maar ze is op haar manier gelukkig, ze maakt vriendinnen en presteert goed op school. Haar vader ontmoet Isabella, zij trekt bij het gezin in. Savarana geniet van de persoonlijke aandacht van Isabella en zet daar geen vraagtekens bij. Jafar kan Isabella niet uitstaan. Het geluk duurt echter niet lang, de vader van de kinderen wordt ziek en overlijdt. Isabella blijkt de beheerder te zijn van de erfenis van de kinderen en gebruikt die erfenis naar haar eigen inzichten. Savarana en Jafar worden van elkaar gescheiden, Jafar wordt in het gezin van een vriend opgenomen en Isabella weet ervoor te zorgen dat er amper contact is tussen de kinderen. Ze isoleert Savarana vakkundig om haar daarna financieel uit te buiten. Ze probeert haar totaal afhankelijk te laten worden.

Als Savarana Roel ontmoet, wordt ze straalverliefd op hem. Roel weet Savarana los te weken van Isabella maar of ze daar nou zoveel beter van wordt? Ook Roel wil haar namelijk volledig domineren. Gelukkig weet Savarana met behulp van haar beste vriendin hieraan te ontsnappen. Ze snapt dat ze professionele hulp nodig heeft door haar gekartelde jeugd en zoekt die ook. Ze krijgt haar leven weer op de rit, betrekt een leuke flat en gaat haar droom achterna: ze schrijft een boek. Met de kennis die ze heeft opgedaan, zal ze niet meer in de valkuil van een foute man stappen! Totdat ze Gunter ontmoet, die heeft daar heel andere ideeën over…….

Aloka Liefrink zet een prachtige en veerkrachtige hoofdpersoon neer. Savarana krabbelt steeds weer op, haar lage zelfbeeld ten spijt. Je zou echt denken dat ze, na het debacle met haar moeder, Isabella en Roel, haar les heeft geleerd. De auteur laat echter zien dat het partnergeweld langzaam en geraffineerd wordt opgezet. De eerste klappen in zo’n relatie vallen niet meteen. Het slachtoffer wordt eerst overladen met aandacht zoals cadeautjes en samen leuke dingen ondernemen. Langzamerhand verdwijnen andere vriendschappen, ze hebben het toch goed samen? Wanneer de isolatie voltooid is, beginnen de eerste irritaties te komen. Vrouwen willen daar graag met hun vriendinnen over praten maar de vriendinnen worden niet meer in de kleine cirkel toegelaten. De kleine en vicieuze cirkel wordt steeds gevaarlijker.

Yoga Magazine

Het boek wordt gekarakteriseerd als een thriller. In eerste instantie zette me dat op het verkeerde been. Ik verwachtte een speurder die een misdaad ging oplossen. Dat is beslist niet het geval. Het duurde dan ook even eer het verhaal bij me geland was. De essentie van het verhaal is echter prima, ik vind het eerder een psychologische roman dan een thriller. De auteur laat zien hoe meedogenloos een slachtoffer van partnergeweld kan worden ingepakt. Partnergeweld is niet aan rang of stand gebonden, het komt voor in alle lagen van de maatschappij. En waarschijnlijk ontdekken we alleen het topje van de ijsberg. Voor sommige slachtoffers is het dan al te laat, ze zijn zo vakkundig geïsoleerd dat er geen hulp meer mogelijk is. Aloka Liefrink is erin geslaagd om deze boodschap in een spannend verhaal te verpakken, vier sterren.

Jeannie

Eerder verschenen op Perfecte Buren.