Vals zingend schaap

Vrijdag, 25 juni, 2021

Geschreven door: Silvia Toebak
Artikel door: Jeannie Bertens

Grijp je kans en lees dit amusante boekje en doe en passant heel wat kennis op!

[Recensie] Zo af en toe heb ik eens een boek dat me zó intrigeert dat ik het in één klap wil uitlezen. Nu overkwam me dat met Vals zingend schaap!

Het boek bestaat uit korte hoofdstukjes, je kunt ze vergelijken met columns. De titel geeft steeds de kern van het hoofdstukje aan. Hoofdpersoon is Josefien, een jonge vrouw die het maar niet lukt om haar plaats in deze wereld te vinden. Ze gaat van baantje naar baantje, ze voldoet nergens. Haar vriendenkring bestaat uit drie al even treurige mensen die elkaar dagelijks tegenkomen in cafetaria ’t Hoekje.

Wanneer Josefien weer eens haar ontslag krijgt (smijten met nietmachines is immers not done op kantoor), biedt haar baas, Rob, een traject aan waarin ze kan ontdekken wat ze nodig heeft om wél te functioneren in een betaalde baan. Ze besluit Rob te laten zien dat ze het zeker kan. Haar begeleider is Hans, Hulpverlener Dagelijkse Dingen. Hoewel Josefien niet echt een klik met hem heeft, werkt ze wel aan het traject mee. Door Hans komt ze op een zorgboerderij terecht, ze lijkt haar draai daar te vinden. De onderzoeken wijzen uit dat Josefien een autismespectrumstoornis heeft. Josefien vindt dat stempel niet leuk maar met het A4’tje Autisten leren communiceren in de hand, doet ze bloedig haar best om contacten te leggen in de buitenwereld, dit levert hilarische situaties op.

Josefien is gaandeweg helemaal op haar plaats op de zorgboerderij, ze houdt van dieren, verzorgt ze graag. Ook voor wieden en stallen uitmesten haalt ze haar neus niet op. Zou haar toekomst hier liggen? Of halen twee kleine Essex-varkentjes nog een streep door de rekening?

Boekenkrant

Wat heb ik genoten van dit leuke boek! Leven met een autismespectrumstoornis is lang niet altijd een pretje maar Silvia Toebak weet tóch de humor te vinden in de capriolen van Josefien. Alle hoofdstukjes worden vanuit haar perspectief verteld. Daardoor bekijk je de wereld vanuit haar logica en dat is heel verhelderend! Dat maakt dit boekje ideaal om te lezen door iedereen die zich in deze materie wil verdiepen. De schrijfstijl van de auteur is heel toegankelijk, de korte hoofdstukjes houden het tempo hoog. Dus ouders, leraren, hulpverleners, grijp je kans en lees dit amusante boekje en doe en passant heel wat kennis op! Vier welverdiende sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren