Vlucht naar Geluk

Donderdag, 16 december, 2021

Geschreven door: Anya van der Gracht
Artikel door: Joke Zwier

Positief denken en niet opgeven

“Als je niets meer te verliezen hebt,
kun je alleen nog maar winnen.”

[Recensie] Vlucht naar geluk is het vierde en afsluitende deel van de autobiografische serie over het leven van Anya van der Gracht met hoofdpersonage Janine. De delen Achter tralies beland, Toen je weg was, 3 Oktober ik zal je krijgen en Vlucht naar geluk volgen elkaar op, maar zijn wel los van elkaar te lezen.

In het leven van Janine gebeurt veel, van onder andere geldzorgen, het alleen opvoeden van haar zoon Jack tot weer opnieuw verhuizen en volledig afgekeurd raken. Wanneer Janine een stacaravan koopt, leert zij daar Gerard kennen, die net zo impulsief als zij is. Samen maken ze mooie reizen met de camper. Wanneer ze samenwonen in Nederland komen beide tot vervelende ontdekkingen die leiden tot vervreemding van hun familie en vrienden. Hierdoor nemen ze het besluit om te verhuizen naar Duitsland, maar impulsief als ze zijn gaan ze hier na een tijd gewoond te hebben, ook weer weg. Ze verhuren hun woning en trekken met de camper naar Spanje. Wat dit voor gevolgen voor hun verdere leven heeft, kunnen ze op dat moment niet overzien.

De voorgaande delen waren vrij heftig, maar dit verhaal laat genoeg zien hoe zwaar het nog steeds voor Van Der Gracht is geweest en dat zij een sterke vrouw is. Goed om te lezen is dat zij haar draai in het leven heeft gevonden en gelukkig is. Het schrijven van haar levensverhaal was een hele stap waarmee de auteur een signaal wil afgeven naar de maatschappij.

Wordt Vervolgd

” Ik moet mijzelf herpakken en mij niet laten meeslepen in weerzinwekkend zelfmedelijden en angst voor de toekomst. Piekeren lost geen problemen op, ik raak er alleen vermoeider door.”

Het verhaal laat de lezer niet zomaar los door de vele impulsieve dingen die er in het leven van Janine en Gerard gebeuren. In voorgaande verhalen deelde Van Der Gracht onder andere haar verhaal over huiselijk geweld, narcisme en wat dit met iemand doet. Vlucht naar Geluk geeft onder meer het gevecht met instanties, positief denken en niet opgeven weer. Ook haar chaotische en impulsieve gedrag komt goed naar voren. De directe en spontane schrijfstijl laten de gevoelens van Janine en Gerard tot leven komen. Het is af en toe sarcastisch en heeft de nodige dosis zelfspot.

Van Der Gracht zegt over zichzelf: “Ik ben een chaoot die alles op orde heeft, weet wat ze wil en dat ook zal bereiken.”

Van Der Gracht is in haar leven vaak verhuisd binnen Nederland, Duitsland, Spanje en België. Naast haar autobiografische verhalen heeft zij een kindersprookje geschreven en doet zij redactiewerk voor verhalen. Met haar verhalen wil Van Der Gracht de ogen openen van hulpverlenende instanties. (Bron www.bozinbeeld.nlwww.anyavandergracht.nl )

Na het lezen van Vlucht naar geluk moest dit aangrijpende verhaal wel even bezinken. Geniet van het moment en bekijk de dingen van de positieve kant hoe moeilijk ook en blijf in jezelf geloven! Ik geef Vlucht naar geluk 4 sterren.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur: