"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Boedapest

Woensdag, 15 juni, 2022

Geschreven door: Victor Sebestyen
Artikel door: Jeanette van de Lindt

De stad tussen Oost en West

[Recensie] Victor Sebestyen is een historicus die veel kennis heeft van de geschiedenis van Oost-Europa. Hij schreef er meerdere boeken over. Hij is op jonge leeftijd naar Engeland verhuisd en woont daar nu nog. Zijn eerdere boeken gaan over Lenin en over de val van de Sovjet-Unie. En ook schreef hij over de Hongaarse revolutie in 1956.
Nu is er een lijvig werk over de stad Boedapest. De stad waar Victor geboren is. Het is een zeer indrukwekkende geschiedenis die Victor Sebestyen tot in detail beschrijft. Boedapest is een van de belangrijkste steden in Europa en is altijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West. De stad is nog niet zo oud want ze werd pas in 1873 Boedapest door het samenvoegen van Boeda en Obuda (het westelijke deel) en Pest (het oostelijke deel). De Donau, de langste rivier binnen de Europese Unie, loopt dwars door Boedapest en verdeelt de stad figuurlijk nog altijd in Oost en West.

De Magyaren
Het boek is verdeeld in drie delen. Het eerste deel heet De Magyaren. Een wreed en oorlogszuchtig volk dat moordend en plunderend door Europa trok. Met de komst van de Magyaren in Centraal-Europa begon de rijke geschiedenis van de Hongaren. Een geschiedenis die doorspekt is met oorlogen, machtsstrijd en overheersing door andere volken. De Khans (Mongolen) komen en gaan en bloeddorstige en losbandige vorstenhuizen heersen over het land. De Hongaarse adel bevecht elkaar voortdurend en van eenheid in het land is geen sprake. De Ottomaanse overheersing volgde en zij verrijkten zich met hulp van de Turken die heersten over het stadsdeel Boeda.

De Habsburgers
In het tweede deel van het boek is een hoofdrol weggelegd voor de Oostenrijkse Habsburgers die de Hongaarse troon opeisten. Zij brachten de (nieuwe) adel veel voordeel en benadeelden de gewone burgers. Uiteindelijk werd de Habsburgse Maria Theresia keizerin. Haar keizerschap werd niet door iedereen aanvaard en al snel brak de Oostenrijkse Successieoorlog uit. Maar onder haar bewind ging het Hongarije voor langere tijd goed en was er vrede. En zo zien we vele grote en belangrijke gebeurtenissen en personen aan ons voorbijtrekken.

De twee grote wereldoorlogen en de Hongaarse opstand
Het derde deel begint in 1914 en de eerste wereldoorlog had grote gevolgen voor de stad en haar inwoners. Het einde van deze oorlog was ook het begin van de republiek en de opkomst van het communisme. De jaren tussen de eerste en tweede wereldoorlog zijn rumoerig en net als in andere delen van Europa groeide het antisemitisme met de dag. Na de tweede wereldoorlog kwamen de communisten voor langere tijd aan de macht. De Hongaarse Opstand in 1956 was fel en bloedig. De Sovjets sloegen de opstand met groot machtsvertoon neer. De gevolgen van die strijd met veel slachtoffers en enorme aantallen vluchtelingen zijn tot op de dag van vandaag voelbaar.

De wijze van vertellen van Victor Sebestyen doet denken aan de geschiedenisleraar die zodanig weet te boeien dat je een speld kunt horen vallen als hij aan het woord is. Boedapest is geen boek om in één adem uit te lezen want er gebeurt heel veel en er is ook veel stof tot nadenken. Maar wie het huidige Hongarije wil begrijpen zal zich moeten verdiepen in de geschiedenis. En het is een plezier om dat te doen met zo’n loepzuiver geschreven boek als Boedapest.

Pf

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.com

Boeken van deze Auteur:

Lenin. Leven en legende