‘Boer Boris en de olifant’

Woensdag, 12 september, 2018

Geschreven door: Philip Hopman
Artikel door: Perfecte Buren

Boer Boris en de olifant is het tiende deel in de reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Een mooi nieuw boekje over vriendschap tussen mens en dier.

Op een ochtend komt zusje Sam aanlopen met een dier dat Boer Boris nog nooit gezien heeft op zijn boerderij: een olifant. Sam beweert bij hoog en laag dat ze al vriendschap met de goeiige lobbes heeft gesloten – en ze wil hem dus houden. Boer Boris is het daar niet mee eens en stuurt de olifant weg. Een olifant hoort toch niet thuis op een boerderij? Maar daar laat de slimme Sam het niet bij zitten. De olifant is per slot van rekening haar nieuwe beste vriend.

De succesvolle Boer Boris-serie van Ted van Lieshout en Philip Hopman is al vaak in de prijzen gevallen. Zo werd Boer Boris in de sneeuw bekroond met een Vlag & Wimpel en werd Boer Boris gaat naar zee gekozen tot Prentenboek van het Jaar. In totaal zijn er al meer dan 200.000 Boer Boris-boeken verkocht!

Hoewel dit al het tiende deel is in de ‘Boer Boris’ reeks, is het mijn eerste kennismaking met hem. Het boek telt verrassend veel pagina’s voor een prentenboek en de tekst in rijm leest makkelijk en is daarnaast zeer toegankelijk voor kinderen.

TijdvoorTijdschriften

Vanwege vele herhalingen van tekst door het hele verhaal, kan een kind ook goed betrokken worden bij het boek. Stukjes tekst zelf invullen tijdens het voorlezen met daarnaast de voorpret vanwege de voorkennis. Omdat Sam de olifant zo graag wil houden, doet ze haar best de olifant te verkleden als verschillende boerderijdieren. Dit levert natuurlijk naast gekke situaties ook hele grappige tekeningen op! Omdat dit best een aantal keren gebeurt, zullen kinderen al snel in de gaten hebben dat wat Sam zegt niet klopt, dat het dier eigenlijk de olifant is.

Ook de tekeningen in het boek verdienen niets dan lof. Ze vullen de gehele bladzijdes en naast die gekke situaties zijn er nog veel meer dingen op te zien. Genoeg te kijken dus! Verder zijn de tekeningen naast mooi ook gewoon duidelijk, ook niet onbelangrijk.

Mocht het onderwerp ‘de boerderij’ voor sommige kinderen niet heel herkenbaar zijn, dan is daar wel makkelijk verandering in te brengen door ouders. Bijvoorbeeld door te gaan kijken bij een boerderij of een filmpje op te zoeken. Ook kan dit boek juist een leuke kennismaking zijn met voornamelijk de dieren op de boerderij. Zodoende is het boek nog leerzaam ook!

Mijn bijna vijfjarige lijkt dit boek al wel wat ontgroeid te zijn. Ik zou daarom dit boek aanbevelen voor kinderen van maximaal vier jaar oud.

Ik vind het moeilijk om dit boek te beoordelen met een aantal sterren omdat ik normaal ook meeweeg wat Helena van een boek vindt. Dit wil ik echter dit keer niet doen, omdat de reden dat het boek haar minder aantrok niet door het boek komt, maar doordat zij wat ouder wordt.

Zelf heb ik nauwelijks iets op te merken aan het boek én ik kan mij goed voorstellen dat het boek wel aantrekkelijk is voor jongere kinderen. Daarom vind ik dat Boer Boris en de olifant 5 sterren verdient.

Annelien

Eerder verschenen op Perfecte Buren.