Boer Boris en het bootje

Zaterdag, 4 juni, 2022

Geschreven door: Ted van Lieshout
Philip Hopman
Artikel door: Denise de Groot

In de haven

[Recensie] Als je een beetje om gaat met kinderen ken je de boekenserie van Boer Boris wel. In 2012 verscheen het eerste deel Boer Boris bedacht en gemaakt door Ted van Lieshout en Philip Hofman. 2022 is dus het jubileumjaar want Boer Boris bestaat tien jaar.

Ted van Lieshout wilde altijd al schrijver, tekenaar of zanger worden. In 1986 verscheen zijn eerste tekst in een gedichtenbundel. Vanaf dat moment schreef Van Lieshout nog meer kinderboeken en gedichtenbundels. In 1989 won hij het Charlotte Köhler Stipendium en sindsdien heeft hij nog meer prijzen op zijn naam staan.

Philip Hopman heeft ook altijd al een passie voor tekenen gehad en heeft gestudeerd aan de Kunstacademie. Je kunt hem o.a. kennen van de bekende serie Jubelientje. Zijn werk werd meermaals bekroond. Zo kreeg hij voor het boek 22 wezen een Zilveren Penseel.

Boer Boris leeft, zoals je aan de naam al kunt zien, op de boerderij. Met zijn vriendjes maakt hij verschillende avonturen mee. Daarnaast zijn alle boeken op rijm geschreven, wat het voor jonge kinderen nog aantrekkelijker maakt. Boer Boris en het bootje is al het zestiende boek. Naast prentenboeken zijn er ook kartonboekjes, uitdeelboekjes, een uitklapboek, een vriendenboekje, een wielenboekje en een memospel uitgegeven.

Foodlog

In dit verhaal is Boer Boris met zijn vriendin Sam en zijn broertje Berend in de haven. In de haven zijn alle boten aan het varen, behalve één klein schip. Boer Boris en zijn vrienden doen er alles aan om het bootje te laten varen, maar het bootje durft niet.

Het mooie aan deze boekenserie is dat elk boek een boodschap heeft. In dit verhaal staat angst centraal. Hierdoor kun je aan de hand van dit boek mooie gesprekken met jonge kinderen voeren. Daarom zie je Boer Boris vaak terug op school. De Kleuteruniversiteit heeft er zelfs hele thema’s omheen bedacht.

Alle boeken van Boer Boris zijn gemaakt in dezelfde stijl. Erg mooi als je de serie compleet hebt. De illustraties zijn mooi en ook rustig. Er wordt geen gebruik gemaakt van hysterische kleuren, wat je soms wel bij andere prentenboeken ziet.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.com