"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Bonbons voor mevrouw Assad

Dinsdag, 7 februari, 2017

Geschreven door: Robert Dulmers
Artikel door: Maarten Reijnders

Schelmenverhaal uit Syrië

[Recensie] Jarenlang woonde fotograaf Teun Voeten in het Brusselse Molenbeek. Tot hij op een nacht in zijn eigen straat door een salafist tegen de muur wordt geduwd. “Jij moet niet drinken!”, bijt de strenge moslim de aangeschoten fotograaf toe. Voor Voeten is het de druppel die de emmer doet overlopen. Hij ergert zich al langer aan de intimidatie van vrouwen, joden en homo’s in de buurt, en na dit nachtelijke incident besluit zijn loft te koop te zetten.

In Syrië begrijpen ze dat maar al te goed. Althans aan regeringszijde. “Als je gevaar loopt, kom dan naar Syrië en we zullen je beschermen”, drukt een Syrische generaal de fotograaf op het hart.

Voeten bezocht het land de afgelopen jaren verscheidene malen in gezelschap van Groene-journalist Robert Dulmers die het boek Bonbons voor mevrouw Assad schreef over hun bezoeken aan Syrië. Hoewel je vanwege de eindeloze stroom negatief nieuws uit Syrië een deprimerend boek verwacht, is het dat bepaald niet. Spannend is het wel. En lekker opgeschreven bovendien.

Thrillseeker Dulmers, die in de eerste plaats naar Syrië afreist omdat hij terugverlangt naar de opwindende tijd waarin hij verslag deed van de Joegoslavië-oorlog, maakt er een soort schelmenverhaal van. Met het nodige geluk en geslijm (denk aan de doos bonbons uit de titel) slaagde hij er de afgelopen jaren in om in totaal twee maanden door het land rond te reizen. Langer dan welke andere westerse journalist dan ook, meldt hij trots.

Boekenkrant

Het beeld dat uit de verhalen van Dulmers opstijgt is dat van een Syrisch regime dat alles in het werk stelt om sympathie te kweken bij de schaarse westerse journalisten die worden toegelaten. Wij zijn net als jullie, is de boodschap van de opvallend liberale perschef van het regime. In Damascus kun je gewoon alcohol drinken en ongesluierd over straat gaan. En als homo hoef je er niet bang te zijn dat je van een flatgebouw wordt afgegooid. Kom daar eens om in Raqqa. Het enige wat het regime wil is die liberale waarden verdedigen, is de officiële lijn. Een boodschap die er nog eens extra wordt ingewreven op de dag van de aanslagen bij Charlie Hebdo. “Het terrorisme waartegen de Syriërs al vier jaar strijden, is nu naar Europa gekomen”, zegt de perschef.

Het Syrische staatsterrorisme bagatelliseert ze. Net als vrijwel alle andere Syrische gesprekspartners van Dulmers. Over het gebruik van barrel bombs wordt aan regeringszijde bij voorkeur niet gepraat. Terwijl die toch echt voor vele malen meer doden zorgen dan de griezels van ISIS.

Eerder verschenen in Wordt Vervolgd


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.