"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Booth

Zaterdag, 4 februari, 2023

Geschreven door: Karen Joy Fowler
Artikel door: Peter van Bavel

De familiegeschiedenis van Lincolns moordenaar

[Recensie] Booth is de zevende roman van Karen Joy Fowler. Deze in 1950 geboren Amerikaanse bestsellerschrijver heeft diverse prijzen gewonnen met haar romans in vele genres. The Jane Austin Book Club werd verfilmd en haar roman Totaal door het dolle heen, haalde de shortlist van de Booker Prize, won de PEN/Faulkner Prize en werd wereldwijd meer dan een miljoen keer verkocht.

Booth vertelt de familiegeschiedenis van het gezin van Junius Booth. Junius was een acteur die in de eerste helft van de negentiende eeuw veel bekijks trok met zijn Shakespeare vertolkingen in een verdeeld Amerika.

Booth wordt zorgvuldig verteld en daar neemt de auteur alle tijd voor. Hierdoor kun je je al snel thuis voelen in een ander werelddeel, twee eeuwen terug in de tijd, in een boeren bestaan. Landschap, tijdgeest en armoe zijn trefwoorden in dit tot de verbeelding sprekende decorum.

Booth speelt zich af in de periode waarbij in het Zuiden van de VS de slavernij nog volop straffeloos kon plaatsvinden. De kansen voor de zwarte bewoners was iets beter in het Noorden van de VS. Gelijke kansen zijn er immers nog altijd niet.

Boekenkrant

Schokkende moord
Booth neemt je mee in de politieke waanzin van deze tweedeling. Abraham Lincoln houdt een memorabele speech en wordt uiteindelijk president. Tweespalt en onvrede zorgen uiteindelijk voor de finale van Booth wanneer de jongste zoon John uit het gezin Booth, de schokkende moord pleegt op de president.

Booth combineert veel feiten met de vrijheid van de auteur om de verhaallijnen te romantiseren. Het leidt nergens af. Het ene deel vloeit naadloos over in het andere waardoor het een magistraal geschreven geheel vormt. Karen Joy Fowler heeft een opvallende schrijfstijl. Ze vertelt tot in detail over allerhande zaken en gebeurtenissen en gelijktijdig heeft ze de vaardigheid om extra informatie bijna achteloos toe te voegen. Er gebeurt zo vreselijk veel dat de auteur er soms voor kiest om zelfs belangrijke informatie kordaat in korte zinnen aan een gebeurtenis toe te voegen. Je moet derhalve ieder woord tot je nemen om qua inhoud volledig aangesloten te blijven. Het woordgebruik is doeltreffend, toegankelijk en zeker niet hoogdravend.

Booth is geen boek voor even tussendoor. Het vraagt toewijding en concentratie van zijn lezer. Het heeft mij veel geleerd over die roemruchte periode in de Amerikaanse historie. Mijn stripboekenserie van de Blauwbloezen mag ook weer uit het archief en worden gelezen.

Auteur Anne Eekhout bracht afgelopen jaar haar inmiddels met succes vertaalde roman Mary uit. Haar boek over het leven van Mary Shelley heeft zowel qua tijdgeest als qua stijl veel gemeen met Booth. Op deze manier kan ik de lezer van het ene boek, het andere boek met plezier aanbevelen.

Booth is een gedetailleerd, goed uitgewerkt en meeslepend portret van een familie die in het dagelijks leven beroemdheid bracht en in de wereldgeschiedenis uiteindelijk wereldberucht werd. Een tijdreis vol feiten met een sierlijke rand fictie. Een aanrader voor liefhebbers van een indrukwekkend familie-epos.

Eerder verschenen op Boeken-cast