Botanische revolutie

Maandag, 3 oktober, 2016

Geschreven door: Norbert Peeters
Artikel door: Gerhard C. Cadée

De plantenleer van Charles Darwin

[Signalering] “Het heeft mij altijd genoegen gedaan dat ik planten heb kunnen verheffen tot het niveau van georganiseerde wezens”, schreef Darwin in zijn autobiografie. Het uitgebreide botanische werk van Darwin is lange tijd ver achtergesteld bij zijn evolutie-onderzoek. De bekende plantenfysioloog Sachs noemde Darwins ’tuinhuisexperimenten’ destijds onwetenschappelijke, zeer gebrekkige observaties.

Nobert Peeters laat in zijn studie Botanische revolutie, De plantenleer van Charles Darwin, overtuigend zien dat Darwins observaties, over bijvoorbeeld het klimmen van planten, de groei van wortels en slaapbewegingen wel degelijk wetenschappelijk waren.

Darwin zelf was zich ervan bewust dat zijn uitvoerige beschrijvingen droge stof waren. Ook zijn Origin – alhoewel een abstract van zijn oorspronkelijk geplande boek – hebben weinigen volledig gelezen. Zijn werk over kruisbestuiving bij bloemen, de rol van insecten daarbij en de bestuiving van orchideeën is wel het meest bekend maar Darwin onderzocht veel meer. Hij heeft er toe bijgedragen de kloof tussen planten en dieren te verkleinen. Het sloot daarmee naadloos aan op Darwins ideeën over evolutie. Peeters gaat uitgebreid en zeer leesbaar in op Darwins botanische werk.

Foodlog

Eerder verschenen in Natura


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.