Boze juffen, Blije juffen

Zaterdag, 14 september, 2019

Geschreven door: Siska Goeminnen
Artikel door: Denise de Groot

“Je weet maar nooit wat er volgend jaar komt..”

[Reensie] Voor elk kind is het ieder jaar weer spannend. Hoe is de nieuwe juf (of meester)? Is zij streng? Lief? Mag je veel spelen? Mag je af en toe praten? Is er ruimte voor een grapje? Belangrijke vragen voor kinderen die een nieuwe juf krijgen.

Het boek begint met de beschrijving van boze juffen. Een boze juf wil je als kind echt niet hebben. Deze boze juffen laten je dom voelen en kunnen niet lachen. Boze juffen stinken zelfs zo erg dat je misselijk wordt.

Als kind word je bang gemaakt voor deze boze juffen, die niet van lawaai houden en nooit dromen.

In het boek staan mooie illustraties van Frank Daenen. Je ziet een schoolklasje bestaande uit allerlei dieren leiden onder het gedrag van de boze juffen. De dierenkinderen zien er niet gelukkig uit… Maar als je jaar met de boze juf erop zit, krijg je met geluk een blije juf.

Boekenkrant

Blije juffen zijn lief en lachen veel. Totaal het tegenovergestelde van een boze juf. Blije juffen geven het gevoel dat je alles aankan. Blije juffen ruiken lekker en lezen voor. Als kind wil je een blije juf.

Het verhaal gaat niet verder dan deze beschrijvingen, maar door de woordkeuzes is het vermakelijk om te lezen. De beschrijvingen zijn niet genuanceerd, want ook een blije juf kan natuurlijk een keertje boos worden.

Desondanks is Boze juffen, Blije juffen een mooie aanwinst voor je kast.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: